Пропустити навігацію

Буковинським пенсіонерам розповіли, що їх очікує у 2020 році

trotsyuk 2020 prajmtajm 300x166 - Буковинським пенсіонерам розповіли, що їх очікує у 2020 році Час не стоїть на місці, наповнюючи життя новими подіями, позитивними змінами та прогресивними технологіями. Проникаючи в усі сфери життєдіяльності суспільства, активно розвиваються електронні комунікації, які значно скорочують часові та матеріальні витрати, а також дозволяють долати будь-які відстані в отриманні інформації, послуг та у звичайному людському спілкуванні. Керуючись прагненням спростити ці процеси для людей літнього віку, активно застосовує новітні методи обслуговування і пенсійна служба. Про те, що чекає буковинських пенсіонерів у новому 2020 році, яких змін очікувати та які нововведення запровадила пенсійна служба для оперативного надання громадянам послуг за мінімальних часових витрат, розповіла у спеціальному випуску передачі «Prime time» в ефірі радіо «Буковина» начальниця управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в  Чернівецькій області Людмила Троцюк.

Одними з перших представниця Фонду назвала зміни, які стосуються безпосередньо питання реалізації громадянами права на пенсійне забезпечення, – зростання законодавчих вимог до тривалості необхідного страхового стажу. З 1 січня trotsyuk 2020 300x162 - Буковинським пенсіонерам розповіли, що їх очікує у 2020 роцінинішнього року оформити пенсію за віком зможуть 60-літні громадяни, які мають не  менше 27 років стажу (минулоріч цей показник був на рік меншим). Повідомивши про подальше зростання необхідної кількості років стажу для призначення пенсійного забезпечення, Людмила Троцюк порадила дбати про набуття стажу заздалегідь та завчасно звертатися з документами до сервісних центрів для попереднього визначення фахівцями права на пенсію. Володіючи такою інформацією, громадяни матимуть змогу вплинути на ситуацію шляхом доповнення пакета документів додатковими відомостями про роботу, яких не вистачає, або ж потурбуватися про набуття необхідної тривалості стажу. При цьому Людмила Троцюк зазначила, що побачити персональні дані щодо наявного стажу, а також величини нарахованих заробітків і сплачених внесків можна й без особистого звернення до спеціалістів – така інформація доступна на вебпорталі Пенсійного фонду зареєстрованим користувачам. Отож люди мають доволі зручну можливість дізнатись про свої пенсійні перспективи сидячи удома на дивані. І навіть самостійно попередньо підрахувати приблизний розмір пенсії за допомогою «Пенсійного калькулятора» – одного з популярних електронних сервісів Пенсійного фонду, до активного використання якого Людмила Троцюк закликала слухачів. При цьому пояснила, що Пенсійний калькулятор  автоматично підсумовує періоди трудової діяльності користувача та на основі його персональних даних щодо величини заробітної плати  і тривалості страхового стажу автоматично визначає коефіцієнти та обчислює розмір майбутньої пенсії. Цей розрахунок є максимально наближеним, хоча й приблизним, оскільки базується на розмірі середньої заробітної плати в Україні на момент здійснення обчислення. Повідомивши про запроваджені минулоріч послуги «Звернення за пенсією «в один дотик», «Електронна трудова книжка» та інші, Людмила Троцюк зазначила, що у 2020 році спектр електронних сервісів розширюватиметься, адже пенсійна служба активно працює над створенням для громадян максимально сприятливих, доступних і комфортних умов  отримання інформації та послуг.

Відповідаючи на запитання ведучої щодо способів набуття страхового стажу, якого не вистачає для призначення пенсії, Людмила Троцюк розповіла про можливість укладення договору добровільної участі в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та шляхом внесення коштів у подвійному розмірі щомісячного мінімального страхового внеску, який сьогодні становить 1039, 06 грн, набути потрібну кількість місяців чи навіть років стажу. За умови завчасного укладення зазначеного договору оплата вартості місяця страхового стажу буде удвічі меншою, тому громадянам, які мають нестачу стажу, варто подбати про те, щоб поповнити його тривалість до необхідної для реалізації права на пенсійне забезпечення, заздалегідь уклавши такий договір.

Людмила Троцюк зазначила, що 2020-й – останній рік пільгового виходу на пенсію для жінок, після чого віковий критерій для реалізації права на пенсійне забезпечення для чоловіків і жінок буде однаковим і становитиме 60 років. Пояснила, що цьогоріч вийти на пенсію у на півроку молодшому віці зможуть жінки, які мають не менше 27 років страхового стажу і народилися в період від 1 жовтня 1960 року по 31 березня 1961-го, а народжені з 1 квітня 1961 і пізніше вийти на заслужений відпочинок зможуть не раніше досягнення 60-ліття.

Повідомила начальниця управління обслуговування громадян і найбільш очікувані пенсіонерами новини – про підвищення пенсій. Зазначила, що у 2020 році відбудеться, окрім уже проведеного в січні збільшення мінімального розміру щомісячних виплат непрацюючим пенсіонерам з великим стажем, які досягли 65-річного віку, два перерахунки пенсійних виплат у зв’язку з підвищенням прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – з 1 липня мінімальна пенсія зросте до 1712 гривень, а з 1 грудня – до 1769. У березні буде індексація за формулою «50% інфляції + 50% зміни середньої заробітної плати за минулий рік». Отримуватимуть підвищені пенсії цьогоріч і колишні військовики та міліціонери, перерахунки виплат яких також проведені у січні нинішнього року.

Завершуючи розповідь про прогнози для буковинських пенсіонерів на нинішній рік, Людмила Троцюк зазначила, що пенсійна служба надалі  докладатиме зусилля до підвищення якості обслуговування громадян, наближення послуг до населення, активного інформування через зручні засоби електронного зв’язку, надання дистанційних консультацій та розширення спектру послуг вебпорталу, завдяки яким буковинці зможуть вирішувати чи не всі питання пенсійного забезпечення у себе вдома з улюблених електронних пристроїв, значно заощаджуючи час на відсутності потреби особистого відвідання органів Фонду.

background Layer 1