Пропустити навігацію

На період дії карантину подовжено строки звернення за призначенням пенсії

3202 300x153 - На період дії карантину подовжено строки звернення за призначенням пенсіїУ зв`язку із запровадженими карантинними заходами та відповідно до  п. 3 Прикінцевих положень Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)” «…з дня оголошення карантину зупиняється перебіг строків звернення за отриманням адміністративних та інших послуг та строків надання цих послуг, визначених законом. Від дня припинення карантину перебіг цих строків продовжується з урахуванням часу, що минув до його зупинення».

Зазначені положення застосовуються в тому числі при визначенні строків призначення пенсії, обумовлених Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”. Стаття 45 вказаного Закону, зокрема, передбачає, що:

– пенсія за віком призначається з дня, що настає за днем досягнення пенсійного віку, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня досягнення особою пенсійного віку;

– пенсія по інвалідності призначається з дня встановлення інвалідності, якщо звернення за пенсією відбулося не пізніше трьох місяців з дня встановлення інвалідності;

– пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається з дня, що настає за днем смерті годувальника, якщо звернення про призначення такого виду пенсії надійшло протягом 12 місяців з дня смерті годувальника.

У ситуації обмежувальних заходів громадянам, строк звернення за пенсією котрих спливає в період карантину, його подовжено до дня його завершення.

Водночас нагадуємо, що подати заяву про призначення пенсії та скановані копії необхідних документів можна зі свого улюбленого електронного пристрою, який має доступ до мережі Інтернет. Зареєстровані користувачі, які авторизуються в Особистому кабінеті вебпорталу Пенсійного фонду https://portal.pfu.ua за допомогою електронного цифрового підпису, банківської карки чи оператора мобільного зв`язку, можуть зробити це просто сидячи удома на дивані у будь-який зручний для себе час. Звернення за пенсією в електронному режимі значно спрощує процес її призначення та позбавляє необхідності особистого звернення до органів Фонду.

background Layer 1