Пропустити навігацію

Робота в умовах неповної зайнятості та за мізерну зарплату – втрата права на соціальне і пенсійне забезпечення

856311 news - Робота в умовах неповної зайнятості та за мізерну зарплату – втрата права на соціальне і пенсійне забезпеченняГоловне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області щомісячно здійснює, за визначеними Пенсійним фондом України критеріями, аналіз даних реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування на предмет виявлення роботодавців, за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зайнятості й зарплати працюючих та порушення законодавства про нарахування єдиного соціального внеску.

За результатами аналізу поданої страхувальниками звітності за березень 2020 року, у 3,2 тисячі роботодавців області понад 20 тисяч найманих працівників, а це 15% загальної середньооблікової їх чисельності в області, працювали на умовах неповної зайнятості. 259 керівників використовували працю 1,9 тисячі буковинців на умовах оформлення договорів цивільно-правового характеру, в тому числі 169 господарюючих суб’єктів – 1,5 тисячі працівників. Загалом по області співвідношення таких працівників до середньооблікової чисельності штатних працівників сягає 1,4%, у тому числі у господарюючих суб’єктів – 1,9%.

Крім цього, виявлено 17 роботодавців (з чисельністю працюючих від 20 осіб), у яких впродовж звітного місяця відбулося зменшення штатної чисельності працівників на 10 і більше відсотків порівняно з попереднім звітним місяцем, та 1,2 тисячі керівників, у яких майже 4,4 тисячі працівників впродовж березня 2020 року перебували у відпустці без збереження заробітної плати тривалістю понад встановлену законодавством норму, що є порушенням вимоги Кодексу Законів про працю та Закону України “Про відпустки”.

Переліки роботодавців, у діяльності яких відслідковуються ознаки порушень законодавства з оплати праці, пенсійники надіслали до Управління Держпраці у Чернівецькій області для вжиття відповідних заходів з питань дотримання суб’єктами господарювання законодавства про працю.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області вкотре наголошує: той, хто погоджується на нелегальні умови праці та закриває очі на схеми мінімізації заробітної плати, добровільно позбавляє себе можливості накопичити необхідний для призначення пенсійного забезпечення страховий стаж, відповідно, і перспектив отримувати в майбутньому гідну пенсію.

background Layer 1