Пропустити навігацію

Соціальна небезпека нелегальної зайнятості

01 300x169 - Соціальна небезпека нелегальної зайнятостіОднією з актуальних проблем сьогодення є соціальний захист населення. Та у розумінні більшості громадян ця тема стосується виключно пенсіонерів або осіб з інвалідністю. Навряд чи будь-хто з молоді погодиться віднести себе до категорії незахищених чи малозахищених верств населення. Однак, якщо аналізувати сучасний стан ринку праці та зайнятості населення, то саме осіб працездатного віку можна віднести до цих категорій.

Погоджуючись на неофіційні умови праці, особи втрачають не тільки  страховий стаж і соціальний захист, а й право на гідну пенсію в майбутньому. Для працівників розмір заробітку, що не перевищує мінімальний, впливає на набуття ними страхового стажу, необхідного для призначення пенсій та допомог. А до настання пенсійного віку, у разі нелегальної зайнятості, вони ще й позбавляють себе низки соціальних гарантій, передбачених чинним законодавством.

Крім цього, ризикує і сам роботодавець, оскільки чинним законодавством передбачені чималі суми штрафу за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці (допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу).

background Layer 1