Пропустити навігацію

Кваліфікований електронний підпис – просто і зручно!

image2 23 300x225 - Кваліфікований електронний підпис – просто і зручно!Що таке кваліфікований електронний підпис?

Кваліфікований електронний підпис, в минулому – електронний цифровий підпис – це сучасна альтернатива традиційного підпису від руки. Він не виглядає, як ваш підпис, але має таку ж юридичну силу. Отримавши кваліфікований електронний підпис (КЕП) ви матимете  можливість користуватись усім переліком послуг вебпорталу Пенсійного фонду України: від подати заяву про призначення пенсії «в один дотик» до отримання довідок та документів, правомірність яких  підтверджується QR-кодом та багато іншого.

Варто зауважити, що всі дані у файлі кваліфікованого електронного підпису зашифровані. За умови правильного зберігання власником його підробка неможлива. Електронний документ також не можливо підробити: будь-які зміни, не санкціоновано внесені в текст документа, будуть миттєво виявлені.

Для чого потрібен КЕП?

Кваліфікований електронний підпис потрібен для підтвердження вашої особистості на онлайн-сервісах і підписання електронних документів. Накладання КЕП завершує утворення електронного документа, надаючи йому юридичної сили.

На вебпорталі Пенсійного фонду України надається ряд електронних послуг:

  • За допомогою КЕП можна отримати довідку про трудовий і страховий стаж, довідку про доходи пенсіонера, індивідуальні дані за формами ОК-5, ОК-7.
  • Можна подивитися заробітну плату і суму, яка зараховується для пенсії.
  • Подати заяву на призначення або перерахунок пенсії.
  • Подати Заяву на внесення змін до Електронної пенсійної справи.
  • Подати Анкету на внесення змін до Реєстру Застрахованих осіб.
  • Замовити електронне пенсійне посвідчення.

Де можна отримати КЕП?

Інформацію про акредитовані центри сертифікації ключів (АЦСК) можна отримати з Електронного реєстру суб’єктів, які надають послуги, пов’язані з КЕП на сайті Центрального засвідчувального органу Міністерства юстиції України, який здійснює акредитацію центрів сертифікації ключів https://czo.gov.ua/ca-registry

На Порталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) розміщено перелік АЦСК, з електронними ключами яких можливо зареєструватися на порталі.

Строк дії сертифікатів КЕП, не перевищує два роки. Після закінчення цього терміну, для накладення КЕП на документи, необхідно здійснити повторне отримання послуг.

Крім того, цифровий підпис можна оформити також через банк – так званий BankID. Однак строк дії буде меншим – лише рік з моменту отримання.

 

background Layer 1