Пропустити навігацію

Шановні роботодавці! Будьте відповідальними за долю людей, які у вас працюють!

trud dogovor1323 300x171 - Шановні роботодавці! Будьте відповідальними за долю людей, які у вас працюють!З метою зменшення податкового навантаження, серед роботодавців простежується практика укладання з працівниками на постійній основі договорів цивільно-правового характеру замість трудових. Відповідно до законодавства цивільно-правовий договір застосовується для реалізації визначених обсягів, найчастіше разових робіт, після виконання яких, дія його припиняється. За таким договором не виплачується щомісячна зарплата, а здійснюється винагорода за конкретно виконану роботу (надані послуги).

На практиці, роботодавці часто укладають цивільно-правові договори з особами для виконання роботи штатних працівників, що позбавляє їх права на щорічну відпустку, соціальну відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами, оплату тимчасової непрацездатності чи соціальних виплат у разі нещасних випадків на виробництві.

Крім цього, здійснюючи виплату працівнику за таким договором у розмірі меншому, ніж законодавчо встановлений мінімум, роботодавець не має обов’язку нараховувати єдиний соціальний внесок, виходячи із мінімальної заробітної плати відповідно до вимог частини п’ятої статті 8 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Зазначене в подальшому може вплинути на набуття такою особою необхідного страхового стажу для призначення пенсії, оскільки до страхового стажу зараховуються місяці, за які у повному обсязі сплачено страхові (єдиний) внески, не нижче встановленого законом мінімального розміру.

Пенсійна служба області наполегливо закликає роботодавців будувати трудові відносини на засадах ділової порядності, оформляючи з найманими працівниками трудові договори, справедливо оплачуючи їхню працю та щомісячно сплачуючи єдиний внесок у розмірі, не меншому за мінімальний.

background Layer 1