Пропустити навігацію

Проблеми легалізації зарплати та зайнятості працівників області, які виникли під час карантину, обговорили за круглим столом

KS legalizatsiya karantyn1 300x207 - Проблеми легалізації зарплати та зайнятості працівників області, які виникли під час карантину, обговорили за круглим столомДля узгодження спільних дій щодо ефективності вжитих заходів з питань легалізації зарплати та зайнятості працівників в області в умовах адаптивного карантину Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області ініціювало засідання круглого столу. До обговорення актуальних питань долучилися представники Управління Держпраці, Державної податкової служби, Департаменту соціального захисту населення, Ради Федерації роботодавців.

– Бюджет Пенсійного фонду України за січень-травень 2020 року втратив 146,3 млн грн частини єдиного внеску до запланованих призначень, – зазначила заступник начальника фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Майя Філіпець. – Темп зростання надходження доходів є одним з найнижчих серед регіонів України, тоді як до карантинних заходів цей показник у порівнянні з аналогічним періодом минулого року становив 109,8%. Середній розмір заробітної плати працівників залишився на  рівні минулого року, тобто 6875 грн, при тому, що у лютому ця цифра становила 7540 грн.

Учасники круглого столу обговорили визначені законом обов’язки щодо забезпечення легальної зайнятості та наслідки їх невиконання, а також шляхи підвищення обізнаності населення про необхідність і переваги задекларованої праці. Окрема увага була зосереджена на роботі інспекторів праці ОТГ в напрямку легалізації в умовах KS legalizatsiya karantyn2 300x169 - Проблеми легалізації зарплати та зайнятості працівників області, які виникли під час карантину, обговорили за круглим столомкарантину. Зокрема, враховуючи дії обмежувальних заходів, засідання таких груп відбувалось в дистанційному режимі. Тому під час заходу було запропоновано й надалі використовувати такі методи роботи та проводити різні інформативні заходи, в тому числі й круглі столи, в режимі відеозв’язку із залученням суб’єктів господарювання, в яких спостерігаються ознаки порушення законодавства в напрямку легалізації праці.

Обговорюючи можливість використання нових інструментаріїв щодо контролю за сплатою внесків роботодавцями, очільник пенсійної служби краю Михайло Романів звернув увагу присутніх на впровадження нового онлайн-сервісу електрона трудова книжна. Крім того зазначив, що під час аналізу роботи за І півріччя поточного року, важливо щоб кожен з учасників засідання у своїй сфері діяльності проаналізував стан трудової зайнятості в бюджетній сфері. Адже зустрічають непоодинокі випадки, коли всупереч дії чинного законодавства, в час карантинних заходів, людей звільняють з посад, скорочують або ж відправляють у відпустку без збереження заробітної плати. У випадку виявлення таких випадків потрібно невідкладно реагувати й вжити відповідних заходів до установ, які цим зловживають.

За результатами засідання круглого столу сформовано план заходів щодо роботи з подолання проблем нелегальної зайнятості і заробітної плати з урахуванням умов карантину.

background Layer 1