Пропустити навігацію

Звіт про виконання заходів щодо усунення корупційних ризиків в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за І півріччя 2020 року

Одним із важливих напрямків діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є виявлення, усунення та мінімізація корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Роз’яснювальна робота із запобігання, виявлення і протидії корупції є одним із пріоритетних напрямків роботи, спрямована на забезпечення належного рівня знань та єдиної практики застосування антикорупційного законодавства. Так, протягом І півріччя 2020 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено 14 семінарів, нарад, лекцій. Крім того, надано 251 консультацію з розглядом конкретних ситуацій, які виникали у працівників Головного управління.

З метою формування  негативного ставлення до корупції, сектором з питань запобігання та виявлення корупції, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління оприлюднено 7 публікацій.

Важливим питанням є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та їх близьких осіб. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг  таких рішень.

Протягом звітного періоду здійснено перевірку 25 електронних пенсійних справ  працівників та 589 пенсійних справ близьких осіб державних службовців Головного управління щодо наявності конфлікту інтересів, тобто приватного інтересу в призначенні чи перерахунках їх пенсій. Порушень не виявлено.

В Головному управлінні діє механізм багатоступеневого внутрішнього контролю за опрацюванням пенсійної документації, зокрема, починаючи з прийому громадян, та закінчуючи контролем щодо нарахування пенсійних виплат. Всі без виключення пенсії, які призначені, перераховані спеціалістами відділу призначення та відділів перерахунків пенсій проходять перевірку у відділі контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення управління застосування пенсійного законодавства Головного управління.  Таким чином, даний вид контролю мінімізує ризики виникнення конфлікту інтересів.

Протягом І півріччя 2020 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції  Головного управління проведено перевірку щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства державними службовцями Заставнівського, Сокирянського відділів та Новодністровського сектору обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян Головного управління, а також відділів з питань перерахунків пенсій №3, №7 та секторі  з питань перерахунків пенсій №3 управління застосування пенсійного законодавства Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. Порушень антикорупційного законодавства не виявлено. Крім того, під час проведення перевірки у вище зазначених структурних підрозділах, з метою запобігання порушень законодавства, проведено навчально-роз’яснювальну роботу щодо дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

З метою мінімізації та усунення ризиків недодержання державними службовцями антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, у порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку фактів подання 615 декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 528 щорічних електронних декларацій, 14 декларацій перед звільненням, 25 декларацій кандидатів на посади та 48 декларацій після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2019 році. Станом на 01.07.2020 в Головному управлінні відсутні випадки неподання чи несвоєчасного подання електронних декларацій.

З метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства сектором з питань запобігання та виявлення корупції, протягом звітного періоду, розроблено Пам’ятку щодо актуальних питань заповнення електронних декларацій, враховуючи зміни в законодавстві, яка розміщена на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління в рубриці «Запобігання проявам корупції».

У відділах обслуговування громадян Головного управління розміщені антикорупційні скриньки, що забезпечують право громадян на інформування щодо можливих корупційних проявів посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. Крім того, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління розміщена інформація про законодавство у сфері запобігання та протидії корупції та контактні номери телефонів, на які також можна повідомляти про неправомірні дії державних службовців Пенсійного фонду України. 

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства, підвищення якості обслуговування громадян та посилення контролю за діяльністю спеціалістів Головного управління, службові приміщення, в яких безпосередньо здійснюється прийом громадян облаштовано системами відео спостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

З метою перевірки рівня знань антикорупційного законодавства працівниками Головного управління сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено електронне тестування державних службовців всіх структурних підрозділів. Тестування пройшли 316 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному складає – 97,7%.

В загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями Головного управління.

 

 

 

Завідувач сектору з питань запобігання

та виявлення корупції                                                                               Інна  ПОГОРІЛА

background Layer 1