Пропустити навігацію

Проблеми легалізації зарплати та зайнятості працівників області, які виникли під час карантину

У четвер, 25 червня, об 11.00 год. відбувся круглий стіл в режимі відеозв’язку на тему: «Проблеми легалізації зарплати та зайнятості працівників області, які виникли під час карантину». До обговорення актуальних питань долучилися представники Управління Держпраці, Державної податкової служби, Департаменту соціального захисту населення, Ради Федерації роботодавців.

 

Бюджет Пенсійного фонду України за січень-травень 2020 року втратив 146,3 млн грн частини єдиного внеску до запланованих призначень. Темп зростання надходження доходів є одним з найнижчих серед регіонів України, тоді як до карантинних заходів цей показник у порівнянні з аналогічним періодом минулого року становив 109,8%. Середній розмір заробітної плати працівників залишився на  рівні минулого року, тобто 6875 грн, при тому, що у лютому ця цифра становила 7540 грн.

Учасники круглого столу обговорили визначені законом обов’язки щодо забезпечення легальної зайнятості та наслідки їх невиконання, а також шляхи підвищення обізнаності населення про необхідність і переваги задекларованої праці. Окрема увага була зосереджена на роботі інспекторів праці ОТГ в напрямку легалізації в умовах карантину. Зокрема, враховуючи дії обмежувальних заходів, засідання таких груп відбувалось в дистанційному режимі. Тому під час заходу було запропоновано й надалі використовувати такі методи роботи та проводити різні інформативні заходи, в тому числі й круглі столи, в режимі відеозв’язку із залученням суб’єктів господарювання, в яких спостерігаються ознаки порушення законодавства в напрямку легалізації праці.

Обговорюючи можливість використання нових інструментаріїв щодо контролю за сплатою внесків роботодавцями, очільник пенсійної служби краю Михайло Романів звернув увагу присутніх на впровадження нового онлайн-сервісу електрона трудова книжна. Крім того зазначив, що під час аналізу роботи за І півріччя поточного року, важливо щоб кожен з учасників засідання у своїй сфері діяльності проаналізував стан трудової зайнятості в бюджетній сфері. Адже зустрічають непоодинокі випадки, коли всупереч дії чинного законодавства, в час карантинних заходів, людей звільняють з посад, скорочують або ж відправляють у відпустку без збереження заробітної плати. У випадку виявлення таких випадків потрібно невідкладно реагувати й вжити відповідних заходів до установ, які цим зловживають.

За результатами засідання круглого столу сформовано план заходів щодо роботи з подолання проблем нелегальної зайнятості і заробітної плати з урахуванням умов карантину.

background Layer 1