Пропустити навігацію

Закон захищає тих, хто його поважає

Prezentatsyya bez nazvanyya 300x180 - Закон захищає тих, хто його поважаєКожен громадянин України має конституційне право на працю, що дає можливість отримувати необхідні для життя матеріальні ресурси.  При цьому держава гарантує захист прав та інтересів працівника як під час трудової діяльності, так після його виходу на заслужений відпочинок. Проте, обираючи місце роботи, необхідно пам’ятати, що забезпечення державних гарантій на соціальний захист і гідне пенсійне забезпечення відбувається тільки за умови офіційного оформлення трудових відносин з легальною зарплатою, не нижчою визначеного законом мінімального розміру, який з 1 січня 2020 року становить 4723 грн.

Відповідальні та законослухняні роботодавці дбають про соціальну захищеність та гідні пенсійні перспективи підлеглих, легально оформляючи трудові відносини й забезпечуючи  гідну офіційно задекларовану оплату їхньої праці. Однак є, на жаль, чимало таких, котрі керуються прагненням заощадити за рахунок найманих працівників, ігноруючи їхні законні права. Для цього вони вдаються до застосування різноманітних схем мінімізації зарплати, таких як зайнятість працівників неповний робочий час, укладання договорів цивільно-правового характеру замість трудових тощо, позбавляючи своїх підлеглих можливості отримання соціальних виплат та накопичення страхового стажу. Важливо пам’ятати, що зарахування періоду роботи до страхового стажу відбувається лише за умови, що місячна сума офіційно задекларованої заробітної плати та сплаченого внеску не є меншими  за законодавчо визначені розміри, відповідно, мінімальної заробітної плати (цьогоріч – 4723 грн) та соціального внеску (1039,06 грн).

З метою виявлення страхувальників, які порушують трудове законодавство та мінімізують заробітки своїх працівників, фахівці Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області постійно здійснюють аналіз поданої ними звітності. Останньою з таких перевірок виявлено, що у травні 2020 року у понад 3 тисяч роботодавців області майже два десятки тисяч найманих працівників працювали на умовах неповної зайнятості, а 243 страхувальники використовували найману працю майже півтори тисячі буковинців за договорами цивільно-правового характеру. За таких умов працівники не тільки позбавлені будь-яких інструментів захисту своїх трудових прав, а й втрачають право на зарахування періодів роботи до страхового стажу, необхідного для  призначення пенсії.

Отож пенсійна служба закликає буковинців дбати про захищеність своїх прав та інтересів сьогодні й пенсійне забезпечення в майбутньому, не погоджуючись на нелегальні умови праці та приховану «в конвертах» її оплату. Вимагайте офіційного оформлення трудового договору, гідного легального заробітку та гарантованої щомісячної сплати єдиного соціального внеску. Тільки за таких умов можна бути впевненим  у сьогоднішньому та завтрашньому дні.

Принагідно нагадуємо про зручну можливість самостійного контролю за дотриманням вашим роботодавцем вимог трудового законодавства, що гарантує вашу соціальну захищеність. Відстежувати персональні дані про суми нарахованої заплати, сплачених внесків та зарахування страхового стажу можна в особистому кабінеті на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua), зареєструвавшись на цьому корисному сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID, що дає змогу легко авторизуватись за даними банківської картки.

background Layer 1