Пропустити навігацію

Про підсумки роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за перше півріччя та основні завдання у другому півріччі 2020 року

КОЛЕГІЯ

ПРИ  НАЧАЛЬНИКУ ГОЛОВНОГО УПРАВЛІННЯ

ПЕНСІЙНОГО ФОНДУ УКРАЇНИ В ЧЕРНІВЕЦЬКІЙ ОБЛАСТІ

 

РІШЕННЯ

 

м. Чернівці

22 липня  2020 року                                                                        № 6-1

           

Про підсумки роботи Головного

управління Пенсійного фонду

України в Чернівецькій області

за перше півріччя та основні

завдання у другому півріччі 2020 року

 

Заслухавши доповідь  першого заступника начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Кривулі О.В.  щодо підсумків роботи Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за перше півріччя та основні завдання у другому півріччі 2020 року, колегія відмічає наступне.

Упродовж І півріччя 2020 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області своєчасно та у повному обсязі забезпечено фінансування виплати пенсій та грошової допомоги за рахунок законодавчо визначених джерел доходів, сума яких склала 3 698,1 млн грн, або 10,3% від бюджетних призначень та на 8,7% більше, ніж у минулому році.

Середньомісячна виплата на одного одержувача в цілому за січень-червень 2020 року з урахуванням проведених перерахунків становила 2745,28 грн. і в порівнянні з минулим роком зросла на 15,6%.

У співпраці з органами державної та місцевої виконавчої влади вдалося мобілізувати власних доходів до бюджету Фонду на 0,5% більше відповідного періоду 2019 року. Забезпечено виконання плану по доходах, адміністрування яких здійснюють органи Пенсійного фонду України на 110,7%.

Рівень забезпечення власними коштами фінансування видатків на пенсійні виплати за січень-червень 2020 року склав 66,3% проти 70,9%  минулорічних. Вживалися заходи до боржників щодо погашення заборгованості з платежів до бюджету Пенсійного фонду, в результаті чого в рахунок погашення заборгованості надійшло з початку року 0,2 млн грн. Натомість заборгованість з платежів до бюджету Фонду зросла порівняно з початком року на 26,7%, за рахунок боржників, які перейшли на облік з Київської та Донецької областей та прийняттям на облік згідно з рішенням суду ДП МОУ МОЗ.

З метою захисту прав застрахованих осіб та збільшення  надходжень до бюджету Пенсійного фонду України проводилася робота, спрямована на легалізацію зайнятості та заробітної плати. В результаті з початку року легалізовано працю майже 8 тис. найманих працівників та фізичних осіб, що дозволило залучити 7,9 млн грн. єдиного внеску, в тому числі до бюджету Пенсійного фонду – 6,9 млн грн.

Приділялася значна увага питанню висвітлення у засобах масової інформації питання залежності страхового стажу від своєчасної сплати та у повному обсязі страхових внесків.

З урахуванням рекомендацій, визначених Пенсійним фондом України, забезпечується щоденне інформаційне наповнення автоматизованої  підсистеми «Правова робота» ІКІС.

Суми заборгованості платників, які в добровільному порядку ухиляються від сплати обов’язкових платежів до Пенсійного фонду, 100% опрацьовано в судовому порядку. Від проведеної роботи на рахунок Головного управління з початку року надійшло 208,1 тис. грн.

У звітному періоді активно здійснювалась співпраця щодо погашення заборгованості з державною виконавчою службою області. Від заходів примусового виконання рішень в рахунок погашення боргу з початку року  надійшло 181,8 тис. грн.

Протягом І півріччя 2020 року управлінням внутрішнього аудиту проведено 3 аудиторські дослідження та 3 інші контрольні заходи. За результатами аудитів та інших контрольних заходів встановлено 58 порушень, які повністю усунуто.

За наслідками досліджень надано 6 умовно-позитивних висновків, керівникам структурних підрозділів надано 47 рекомендацій, які прийняті до виконання, видано 4 накази. Суб’єктами аудиту розроблено заходи щодо усунення недоліків та недопущення їх в майбутньому.

Здійснюється моніторинг впровадження наданих рекомендацій та стан відшкодування виявлених сум фінансових порушень, виявлених в минулих роках. Залишок невідшкодованих переплат пенсій станом на 01.07.2020 складає 6,2 тис.грн. Відповідно до прийнятих  рішень здійснюється відшкодування сум зайво виплачених  пенсій у розмірі від 20% до 50% від їх місячних  розмірів.

Протягом І півріччя 2020 року управлінням контрольно-перевірочної роботи проведено 676 перевірок за всіма напрямками, за результатами яких виявлено 336 порушень на загальну суму 222,5 тис.грн.,  які відшкодовано в повному обсязі.

Здійснювався постійний контроль за наповненням реєстру застрахованих осіб щодо забезпечення коректного відображення позначок про сплату внесків в картках страхувальників. Проведена впродовж І півріччя 2020 року робота дозволила скоротити кількість помилкових звітів за грудень 2019 р. та січень-травень 2020р. на 65,5%, кількість застрахованих осіб, інформація про яких не потрапила до Реєстру застрахованих осіб, скоротилась на 89,7%. Також по 95% розпорядчих документів  страхувальниками усунуто порушення, виявлені під час проведення перевірок. До Реєстру застрахованих осіб внесені зміни по 472 застрахованих особах за поданими ними Анкетами щодо внесення змін та уточнень в облікові картки реєстру застрахованих осіб.

З травня 2020 року запроваджено формування електронних трудових книжок та документів про стаж застрахованої особи для можливості подальшої реалізації автоматичного призначення пенсій. Затверджено механізм, яким визначено основні напрямки роботи з оцифрування трудових книжок.  Відсоток обробки ЕТК на етапі атрибутування без врахування відхилених та скасованих звернень складає  95.63.

Проводилась активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед страхувальників з питань формування та ведення реєстру застрахованих осіб, надаються консультації страхувальникам з питань відомостей, поданих до реєстру застрахованих осіб Державного реєстру:

У І півріччі 2020 року управлінням інформаційних систем та електронних реєстрів розроблено та впроваджено в експлуатацію програмне забезпечення власної розробки на Веб-технологіях:

  • «Заявка на заправку картриджа»;
  • «Підтримка комп’ютерної техніки»;
  • «Моніторинг оцифрування трудових книжок»;
  • «Соціальний паспорт».

Здійснювалася підтримка в актуальному стані та постійне доопрацювання 22 програм власної розробки минулих років. Впроваджено в промислову експлуатацію програмне забезпечення для оцінювання якості обслуговування в усі сервісних центрах області.

Забезпечено оновлення парку комп’ютерної техніки на 12,4% (від комп’ютерної техніки застарілого типу). Забезпечено оновлення парку принтерів, здійснено оновлення сканерів в сервісних центрах області.

Станом на 01.07.2020 на обліку в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області перебуває 217,3 тис. одержувачів пенсій, довічного грошового утримання суддям у відставці.

З червня 2020 року в області  розпочато автоматичне призначення пенсій. З часу запровадження зазначеної послуги призначено 13 пенсій.

Протягом І півріччя 2020 року забезпечено своєчасне проведення перерахунків пенсій в автоматизованому та індивідуально-масовому режимі.

Забезпечується виплата пенсій внутрішньо переміщеним особам, які звернулись за переведенням виплати пенсії з тимчасово окупованих територій України.

Станом на 01.07.2020 проведено ретроконверсію 24293 пенсійних справ, що склало 149,3% виконання планового показника пенсійних справ для оцифрування. Разом з тим, актуальним питанням при здійсненні ретроконверсії справ на даний час є покращення якості проведення всіх трьох її етапів.

За результатами роботи у січні-червні 2020 року на облік взято  505 переплат пенсій на загальну суму 563,99 тис.грн. Відшкодовано з початку поточного року 643,05 тис. грн. В добровільному порядку повернуто надміру отримані пенсійні кошти на загальну суму 219,58 тис. грн.

Спостерігається позитивна динаміка щодо забезпечення залучення пенсіонерів до отримання пенсійних виплат через банківські установи. Частка пенсіонерів, які обслуговуються через банки, станом на 01.07.2020 року  складає 57,97% від загальної кількості одержувачів пенсій,

  Впродовж І півріччя 2020 року в підрозділах обслуговування громадян отримали послуги 72,9 тис. осіб. У зв’язку з обмеженнями, запровадженими на період карантину з проведення стаціонарних та виїзних прийомів громадян особливу увагу приділено дистанційному способу обслуговування та надання послуг в електронному вигляді.  Впродовж січня-червня 2020 року в режимі робочого дня за допомогою «гарячої» телефонної лінії отримали консультації та роз’яснення 14209 осіб, що майже у два рази більше, ніж протягом аналогічного періоду минулого року. За допомогою відеозв’язку отримали консультації з пенсійного забезпечення 1237 осіб.

Дедалі ширше популяризується надання послуг в електронному вигляді. Кількість зареєстрованих користувачів вебпорталу по області протягом січня-червня 2020 року складає 4373 особи, а станом на 01.07.2020 – 48771 особа. Реалізується можливість звернення з заявами про призначення (перерахунок) пенсій через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України за принципом «одне відвідування». Впродовж І півріччя 2020 року в такий спосіб буковинцями подано 784 заяви про призначення.

В період карантину змінено графік роботи сервісних центрів, які станом на 01.07.2020 працюють з 10:00 до 19:00, обслуговування осіб, які звертаються до сервісних центрів,  здійснюється з дотриманням передбачених заходів безпеки з використанням скриньок для прийому документів, застосуванням телекомунікаційних засобів для взаємодії з одержувачем послуги задля уникнення скупчень громадян в приміщеннях фронт-офісів. Активізовано роботу з кадровими службами підприємств, установ, організацій в частині подання ними комплектів документів для призначення пенсій від працюючих осіб.

Здійснювалася робота по укладанню угод з об’єднаними територіальними громадами, на території яких діють ЦНАПИ, про взаємодію та співпрацю у сфері соціального захисту населення та організації надання послуг працівниками сервісних центрів з пенсійного забезпечення. Станом на 01.07.2020 відповідні угоди укладені з 14 територіальними громадами.

Здійснюється опрацювання списків пенсіонерів, паспортні документи яких за обліками Державної міграційної служби визнані як недійсні, викрадені або втрачені. Верифікації підлягало 1674 особових рахунки, із яких за результатами І півріччя 2020 року опрацювання завершено по 594, по 1080 – робота триває.

Впродовж  січня-червня 2020 року Головним управлінням Пенсійного фонду України в Чернівецькій області вживались заходи, спрямовані на забезпечення належного рівня інформаційно-роз’яснювальної роботи серед населення щодо основних засад пенсійного забезпечення. Доведення до широких верств населення стану реалізації вимог пенсійного законодавства забезпечувалось через комплекс узгоджених заходів, спрямованих на задоволення інформаційних потреб громадськості з різних питань, що відносяться до компетенції Головного управління.

В друкованих засобах масової інформації розміщено 432 публікацій, 2109 повідомлень – на інформаційній сторінці Головного управління, сайтах органів влади, місцевого самоврядування та інших вебресурсах. Забезпечено 586 виступів фахівців Головного управління на радіо і телебаченні, проведено 75 зустрічей з представниками ЗМІ у форматі брифінгів, пресконференцій, інтерв’ю, круглих столів.

В ефірах регіональних телерадіокомпаній, «Вуличного радіо» та на автостанціях області транслюються актуальні повідомлення.

Впродовж докарантиного періоду організовано 350 зустрічей з трудовими колективами. У найбільш людних місцях, зокрема в торгових центрах, на крупних ринках проведено 7 флешмобів на теми легалізації праці та впровадження електронних послуг. Активно використовувалися сучасні і ефективні способи донесення інформації до кінцевого її адресата, такі як інформаційні плакати, буклети, флаєри. Розповсюджено понад 5,6 тис. таких інформаційних матеріалів.

У зв’язку з впровадженням карантинних заходів, спричинених коронавірусом COVID-19, та виконуючи обмежувальні норми кількість зустрічей з різними категоріями громадян була мінімізована. Натомість інформування громадськості відбувалося за допомогою електронних ЗМІ та соціальних мереж. Особливу увагу приділено популяризації дистанційних послуг та вебпорталу Пенсійного фонду. В засобах масової інформації розміщено звернення до роботодавців та молоді із закликом долучитися до інформування своїх близьких, родичів, друзів, колег про можливість одержання послуг з пенсійного забезпечення за допомогою дистанційного обслуговування із застосуванням електронних комунікацій і технологій.

З метою покращення професійних навиків в роботі та підвищення рівня професійної компетентності працівників забезпечується навчання державних службовців. Впродовж звітного періоду підвищили кваліфікацію за загальними короткостроковими програмами 335 державних службовців (100 % від визначеної потреби). В червні поточного року розпочато професійне навчання 25 вперше призначених державних службовців (100% із запланованого). Водночас 259 державних службовців здійснили навчання на масових відкритих он-лайн платформах «Prometheus» та «Дія. Цифрова освіта». 

Крім того, державні службовці Головного управління взяли участь в  Тренінгах, організованих Пенсійним фондом України. Учасники таких Тренінгів визнані внутрішніми тренерами, ними проведено відповідні навчання з працівниками Головного управління.

Не менш важливим напрямком роботи з персоналом залишається робота з трудовими колективами Головного управління щодо підтримки та покращення морально–психологічного клімату. Впродовж І півріччя 2020 року проводились психодіагностичні дослідження щодо вивчення морально–психологічного клімату в окремих структурних підрозділах Головного управління. Проведені семінари-навчання та тестування з працівниками управління обслуговування громадян щодо особливостей спілкування з людьми похилого віку.

 З метою підвищення рівня емоційної залученості, задоволеності умовами державної служби, потреби у професійному розвитку державних службовців складено аналітичний звіт за результатами опитування працівників Головного управління та розроблено план заходів,  на виконання якого в червні поточного року проведено семінар-навчання та відповідний тренінг.

Проводились заходи, спрямовані на виявлення, усунення та мінімізацію корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушенням, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Забезпечено контроль щодо повноти вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками Головного управління, здійснено перевірку пенсійних справ близьких осіб державних службовців та пенсійних справ працівників Головного управління.

Протягом І півріччя  2020 року звернень громадян щодо можливих проявів корупції з боку посадових осіб Головного управління не було.

 

ВИРІШИЛИ:

  1. Роботу Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області у І півріччі 2020 року визнати такою, що спрямована на реалізацію державної політики у сфері пенсійного забезпечення та відповідає пріоритетам діяльності Пенсійного фонду України, сприяє реалізації конституційних прав громадян на пенсійне забезпечення.
  2. Начальнику фінансово-економічного управління Лелюх Л.А. забезпечити:

2.1. Постійний контроль за своєчасністю та в повному обсязі фінансуванням пенсійних виплат.

2.2. Виконання планових завдань з надходження власних доходів, адміністрування яких здійснює Пенсійний фонд України.

2.3. Продовжити роботу з інформування органів влади та контролюючих органів про роботодавців, за звітністю яких наявні ознаки мінімізації зарплати та зайнятості працівників.

  1. Начальнику юридичного управління Ісаєнко О.В.:

3.1. Забезпечити опрацювання заборгованості з платежів до бюджету Фонду у повному обсязі.

3.2. Провести роботу щодо визначення шляхів зменшення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду в залежності від статусу боргу платників та забезпечити виконання всіх можливих заходів щодо погашення таких боргів;

3.3. Продовжити роботу з погашення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду, шляхом забезпечення 100% опрацювання такої заборгованості в судовому порядку (в т.ч. активно застосовуючи практику подання заяв про збільшення суми позову);

3.4. Здійснити аналіз та узагальнення результатів судової практики у справах за участю Головного управління.

3.5. Підготувати подяку на адресу третього відділу ДВС у м. Чернівці Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Івано-Франківськ)  за  активну та якісну роботу щодо стягнення заборгованості по платежах до Пенсійного фонду України

  1. Начальнику управління внутрішнього аудиту Головного управління Поштар Т.М. продовжити здійснення моніторингу стану впровадження рекомендацій та відшкодування виявлених сум порушень.
  2. Начальнику управління контрольно-перевірочної роботи Німіжану О.К. забезпечити виконання плану графіку перевірок на 2020 рік з питань цільового використання коштів, а також перевірок суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог законодавства у сфері загальнообов’язкового державного пенсійного страхування.
  3. Начальнику управління обслуговування громадян Троцюк Л.Т., керівникам відділів (секторів) обслуговування громадян (сервісні центри) управління обслуговування громадян:

         6.1. Продовжити популяризацію надання послуг в електронному вигляді та інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо запровадження моделі автоматичного призначення пенсій.

         6.2. Продовжити роботу з опрацювання списків пенсіонерів, паспортні документи яких за обліками Державної міграційної служби визнані як недійсні, викрадені або втрачені.

  1. Начальнику відділу організаційно-інформаційної роботи Струк Л.М. забезпечити:

7.1. До 15.08.2020 оновлення медіа карти з урахуванням новостворених ОТГ.

7.2. До 01.10.2020 підготовку інформаційних роликів в рамках реалізації  проєкту «З перших вуст».

  1. Начальнику управління обслуговування громадян Троцюк Л.Т., начальнику управління інформаційних систем та електронних реєстрів Соболєву С.М. та начальнику відділу організаційно-інформаційної роботи Струк Л.М. до 01.10.2020 провести інформаційну кампанію щодо популяризації нових сервісів Пенсійного фонду України «Автоматичне призначення пенсії» та «Електронна трудова книжка», в тому числі через соціальну мережу Фейсбук.
  2. Начальнику управління застосування пенсійного законодавства Кордубан Я.М.:

         9.1. Продовжити роботу щодо виконання у 2020 році планового показника оцифрування пенсійних справ.

9.2. Підвищити якість проведення трьох етапів оцифрування пенсійних справ.

9.3. Забезпечити у ІІ півріччі 2020 року дотримання строків прийняття рішень за заявами про призначення/перерахунок пенсій.

  1. Начальнику управління з питань виплати пенсій Телешману О.П. забезпечити повноту охоплення відшкодування сум переплат пенсій та вживати організаційних заходів щодо збільшення відсотку утримання переплат пенсій.
  2. Начальнику управління по роботі з персоналом Головного управління Кружкіній С.Є. забезпечити:

11.1. Дотримання вимог статті 48 Закону України «Про державну службу».

11.2. Контроль за проведенням внутрішніми тренерами відповідних навчань та тестувань з працівниками структурних підрозділів Головного управління.

11.3. Проведення відповідних заходів з працівниками Головного управління задля покращення рівня емоційної залученості.

  1. Начальникам відділів (секторів) обслуговування громадян (сервісних центрів) управління обслуговування громадян:

           12.1. Продовжувати інформаційно-роз’яснювальну роботу щодо переваг отримання пенсійних виплат через поточні рахунки в банківських установах. 

           12.2.  До 01.10.2020 вжити дієвих заходів щодо добровільного повернення надміру виплачених сум пенсій.

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на заступників начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області відповідно до розподілу функціональних повноважень.

 

 

Голова колегії                                                                                                                                                                                                                  Михайло  РОМАНІВ

Секретар колегії                                                                                                                                                                                                           Олександр ШЕСТАКОВ

background Layer 1