Пропустити навігацію

Електронне пенсійне посвідчення – ключ до багатьох можливостей

kartka epu 300x200 - Електронне пенсійне посвідчення – ключ до багатьох можливостейКожний пенсіонер при оформленні документа, який підтверджує його статус, самостійно обирає зручний для себе формат посвідчення: у звичайному паперовому вигляді або ж сучасного зразка – у формі пластикової картки. Навряд чи варто переконувати людину робити вибір на користь того чи іншого варіанту, але доцільно зауважити на численних перевагах пенсійного документа новітнього формату.

Електронне пенсійне посвідчення – це пластикова картка, яка поєднує в собі банківську картку, на яку надходять пенсійні виплати, і посвідчення особи з відповідними персональними даними. Пенсійний документ нового зразка відкриває перед своїм власником багато зручних можливостей, оскільки містить електронний цифровий підпис, що дозволяє  повноцінно користуватись усім спектром електронних сервісів Пенсійного фонду та інших органів влади.

Переваги електронного пенсійного посвідчення очевидні: це зручність та практичність, надійна захищеність персональних даних та коштів, багатофункціональність та широкі можливості використання державних електронних сервісів.

Зручний формат

Порівняно з традиційно звичними паперовими посвідченнями, карткове значно зручніше і практичніше у використанні: завдяки компактному розміру  воно легко поміщається в гаманці, з часом не протирається і стійке проти зовнішніх ушкоджень.

Багатофункціональність

Окрім функції документа, який підтверджує особу пенсіонера та містить персональну інформацію про нього, електронне пенсійне посвідчення виконує роль банківської картки, на яку надходять щомісячні виплати та за допомогою якої можна здійснювати фінансові розрахунки. Карткою ЕПП зручно розраховуватись через термінали  в магазинах, аптеках, у багатьох з яких за розрахунок карткою передбачені знижки, а також здійснювати банківські операції та безготівкові платежі чи поповнювати готівковими коштами карткові рахунки. Також можна оперативно розрахуватися за комунальні послуги, в тому числі у режимі онлайн, не виходячи з дому. Електронне посвідчення, як і класичне паперове, надає право власникові користуватися всіма пільгами, які належать йому як пенсіонерові.

Оперативне інформування про надходження пенсійних коштів

Електронне пенсійне посвідчення дозволяє отримувати пенсію вчасно у зручний для себе час – про надходження коштів на картковий рахунок пенсіонер дізнається одразу через СМС-інформування банку та намарне не витрачає часу на  відвідання банківського чи поштового відділення для отримання цієї інформації.

Захищеність інформації та грошей

Персональна інформація про власника електронного пенсійного посвідчення надійно захищена, так само як і кошти, що зберігаються на картковому рахунку. З електронного  гаманця неможливо викрасти гроші, навіть у випадку викрадення самого посвідчення пенсіонер має можливість оперативно заблокувати картку, безкоштовно зателефонувавши  до банку. Власники карткових посвідчень  можуть бути впевненими у безпеці своїх грошей навіть більше, ніж зберігаючи гроші вдома.

Доступність державних електронних сервісів

Електронне пенсійне посвідчення містить електронний цифровий підпис, який офіційно ідентифікує особу його власника, тому пенсіонер, не виходячи з дому, може повноцінно користуватися всіма державними електронними сервісами – подавати заяви та отримувати в електронному вигляді необхідні документи від державних органів, у тому числі органів Пенсійного фонду. Авторизувавшись на вебпорталі електронних послуг  Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua/), може отримувати  відомості з власної пенсійної справи, дізнаватися про здійснені нарахування та перерахунки, подавати заяви і звернення, запити на формування потрібних довідок та отримувати їх в електронному вигляді, тобто користуватись усім спектром наявних послуг.

Отримати електронне пенсійне посвідчення може кожний охочий  пенсіонер – і той, хто щойно оформляє пенсію, і той, кому пенсію вже призначено раніше. Наявне паперове посвідчення можна замінити на документ нового електронного зразка. Водночас перехід на електронний формат посвідчення не є обов’язковим, раніше видані посвідчення залишаються чинними. Майбутні пенсіонери можуть отримати ЕПП при зверненні за призначенням пенсії «в один дотик» на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду, обравши такий формат документа у відповідному полі анкети.

Після завершення карантину за електронним пенсійним посвідченням можна звернутися до відділення Пенсійного фонду за місцем проживання та подати заяву. Заява формується автоматично із даних, наявних у базі Пенсійного фонду. Пенсіонерові необхідно її лише підписати.

background Layer 1