Пропустити навігацію

Страховий стаж необхідно контролювати: доплата до мінімального страхового внеску

fop 300x166 - Страховий стаж необхідно контролювати: доплата до мінімального страхового внескуГарантоване державою право на пенсійне забезпечення можуть реалізувати громадяни, які досягли пенсійного віку та мають необхідну тривалість страхового стажу. На жаль, нерідко трапляються випадки, коли з досягненням пенсійного віку людина виявляє нестачу страхового стажу, потрібного для оформленні пенсії.

Виникнення таких ситуацій зазвичай спричинене неуважним ставленням до умов працевлаштування та оплати праці чи свідомого погодження на їх неофіційний формат під час трудової діяльності. Головна проблема, яка перешкоджає призначенню гідної пенсії або ж узагалі його унеможливлює, – відсутність необхідної тривалості страхового стажу. З огляду на те, що законодавчі вимоги за цим критерієм з 2018 року зросли та продовжують щороку на рік зростати, накопичення стажу для кожної людини є особливо актуальною потребою. Зокрема, громадянам, які досягли 60-річного віку цьогоріч, для призначення пенсії за віком потрібно мати не менше 27 років страхового стажу, наступного року – 28 років, а майбутнім пенсіонерам, яким 60 років виповниться у 2028-му – 35 років стажу. За умови неповної зайнятості (неповний робочий день, неповний робочий тиждень тощо) із заробітною платою, розмір якої не сягає встановленого законом мінімального (у 2020 році – 4723 грн), та, відповідно, страховими внесками, меншими мінімального розміру (цьогоріч – 1039,06 грн), період діяльності до страхового стажу не зараховується або ж зараховується пропорційно до нарахованої зарплати і сплачених внесків. До прикладу, щоб працюючому на 0,25 ставки зарахувався 1 місяць до стажу, йому необхідно відпрацювати 4 місяці.

Для надання громадянам можливості накопичити страховий стаж Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачив право здійснення доплати страхового внеску до встановленого мінімального розміру.  Застраховані особи, які за період з 01.01.2004 року до 31.12.2010 працювали на умовах неповної зайнятості, та громадяни, які брали добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування, за потреби зарахування до страхового стажу неповного місяця роботи як повного можуть звернутися до територіального органу Пенсійного фонду з відповідною заявою та здійснити таку доплату (відповідно до повідомлення-розрахунку, складеного фахівцем пенсійної служби) і таким чином поповнити нестачу стажу для призначення пенсії.

Нагадуємо про зручну можливість відстеження ситуації щодо сум нарахованих заробітків та сплачених внесків, а також зарахування страхового стажу на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua), зареєструвавшись на цьому електронному сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи інтегрованої системи електронної ідентифікації GOV ID.

Отож, шановні краяни! Заздалегідь дбайте про своє пенсійне майбутнє, погоджуйтесь тільки на легальні трудові відносини із заробітною платою, не нижчою за мінімальну, щоб не залишитися на схилі літ без належного пенсійного забезпечення. 

background Layer 1