Пропустити навігацію

Страховий і трудовий стаж: у чому їх відмінність

122221 300x239 - Страховий і трудовий стаж: у чому їх відмінністьОдним із головних чинників, які справляють визначальний вплив на формування розміру пенсії, є страховий стаж. Законодавчо запроваджене 2004 року поняття страхового стажу суттєво відрізняється від звичного для людей старшого покоління поняття трудового стажу умовами зарахування. Якщо підтвердженням трудового стажу (періоди роботи до 2004 року) слугують записи у трудовій книжці та інших документах, то страховий стаж зараховується винятково на основі сплати страховий внесків.  Якщо роботодавець  сплатив з офіційно задекларованого заробітку працівника єдиний соціальний внесок у розмірі, не меншому за встановлений законодавством мінімальний (цьогоріч – 1039,06 грн), такий період роботи зараховується до страхового стажу. За несплати внесків чи сплати в розмірі, меншому за мінімальний, період діяльності до стажу не зараховується або ж зараховується значно менша його тривалість, пропорційно до сплаченої суми внеску. 

Важливо розуміти, що за умови несплати страхувальником ЄСВ його працівники втрачають можливість набуття страхового стажу та, відповідно, з досягненням пенсійного віку не можуть реалізувати право на пенсійне забезпечення.

З метою надання громадянам змоги виправлення подібних ситуацій законодавство передбачило можливість набуття необхідної тривалості страхового стажу шляхом участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування та здійснення доплати єдиного соціального внеску за потрібний період. Для цього потрібно подати відповідну заяву до територіального органу Державної податкової служби, укласти типовий договір та виконувати його умови. Це дасть змогу поповнити нестачу страхового стажу та збільшити розмір майбутньої пенсії.

Щоб виключити ймовірність помилок у даних про страховий стаж та розмір заробітної плати, з якої сплачено страхові внески, доцільно перевіряти персональні дані на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (portal.pfu.gov.ua)

Нагадуємо: тільки офіційне працевлаштування та легальна оплата праці є запорукою гідного пенсійного майбутнього, і дбати про нього варто замолоду.

background Layer 1