Пропустити навігацію

Тіньова зайнятість – соціальна незахищеність сьогодні й матеріальна скрута у майбутньому

111 300x200 - Тіньова зайнятість – соціальна незахищеність сьогодні й матеріальна скрута  у  майбутньомуПенсійна служба краю вчергове звертає увагу суб’єктів господарювання на важливість дотримання вимог трудового законодавства, що є запорукою соціальної захищеності працівників сьогодні та формування гідних пенсійних перспектив на майбутнє.

Кожен роботодавець, наймаючи людину на роботу, бере на себе відповідальність за її соціальну захищеність під час трудової діяльності та справедливе пенсійне  забезпечення після виходу на заслужений відпочинок. В першу чергу, він повинен офіційно оформити з працівником трудовий договір, забезпечити його гідним легальним заробітком у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний, та щомісяця сплачувати належні внески, які також не мають бути меншими законодавчо визначеного мінімального рівня (цьогоріч – 1039,06 грн). Тільки за таких умов працівник отримує гарантоване державою право на соціальний захист  (оплату лікарняних листів, щорічної та декретної відпусток, належні виплати при звільненні у зв`язку зі скороченням штатної чисельності, у випадку виробничої травми тощо) та забезпечену старість. З огляду на зростання законодавчих вимог до тривалості страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, його набуття є особливо актуальним питанням для кожної людини. Для того, щоб періоди роботи працівника зарахувалися до страхового стажу, роботодавець повинен своєчасно та в повному обсязі сплачувати внески до бюджету. З умови їх несплати або сплати в розмірі, меншому за встановлений законом мінімум,  працівник втрачає можливість повноцінного зарахування своєї роботи до страхового стажу. З досягненням  пенсійного віку перед людиною, яка працювала на нелегальних умовах та отримувала зарплату «в конверті», постає проблема нестачі страхового стажу, а отже, вона у кращому випадку може розраховувати на мінімальну пенсію або ж опиняється перед загрозою взагалі залишитись на старості років без засобів для існування.

Внаслідок того, що з прихованої «в конвертах» заробітної плати не здійснюються відрахування до бюджету, Пенсійний фонд недоотримує кошти, необхідні на фінансування пенсійних виплат. Отож нелегальна зайнятість ставить під загрозу стабільність матеріального забезпечення і нинішніх пенсіонерів.

Вкотре настійливо закликаємо роботодавців обов’язково офіційно укладати з найманими працівниками трудові договори, виплачувати  їм та відображати у звітності реальні заробітки, які не мають бути меншими мінімального розміру, та своєчасно сплачувати страхові внески. Працівникам рекомендуємо вимагати від роботодавців офіційного працевлаштування та декларування заробітної плати, не нижчої мінімального розміру, та, відповідно, своєчасної повномірної сплати єдиного внеску.

background Layer 1