Пропустити навігацію

Подбай про свою соціальну захищеність – перевір роботодавця

99 300x192 - Подбай про свою соціальну захищеність - перевір роботодавцяДля того, щоб впевнитись у дотриманні роботодавцем трудового законодавства з оплати праці, що є неодмінною умовою отримання працівником соціальних гарантій, громадяни звертаються до Головного управління Пенсійного фонду в області  з метою отримання довідок, сформованих на основі відомостей з реєстру застрахованих осіб.

Дані про суми заробітку і страховий стаж за будь-який період, починаючи з 2000 року, вказуються у довідці ОК-5. Такий документ містить перелік страхувальників, які подавали про застраховану особу відомості до системи персоніфікованого обліку, та дані поданої кожним з них звітності за кожний місяць із зазначенням сум нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, кількості днів зарахованого стажу та відміток про сплату страхових внесків. У довідці ОК-5 також вказуються відомості про спеціальний (пільговий) стаж та стаж, який зараховується без сплати страхових внесків (наприклад, період отримання допомоги з безробіття), за списком страхувальників і за роками.

Довідка ОК-7 – це сформовані індивідуальні відомості про застраховану особу з реєстру застрахованих осіб за період з 2011 року. Вона містить відомості про суми заробітної плати, з якої сплачується єдиний соціальний внесок (у межах максимальної величини) та страховий стаж.

Варто зазначити, що з набранням чинності новою редакцією Положення про Реєстр застрахованих осіб для підтвердження страхового стажу видається спеціальна довідка за формою, визначеною додатком 9 «Дані про трудовий та страховий стаж» з 01.01.2004 року. Цю довідку може отримати як працівник особисто, так і роботодавець через вебпортал Пенсійного фонду, зареєструвавшись на цьому електронному сервісі.

Уже тривалий час громадяни користуються зручною послугою отримання від Пенсійного фонду потрібних документів в електронному форматі. Такий спосіб доволі зручний, адже дозволяє заощадити час, який знадобився би на відвідання сервісного центру, та надійним, оскільки документи такого формату завдяки  QR-коду є однаково правомірними з паперовими аналогами, підписаними відповідальною особою в установі Пенсійного фонду. Окрім того, що особливо актуально у ситуації поширення коронавірусу, дистанційний формат отримання пенсійних послуг є безпечним, оскільки позбавляє необхідності відвідання сервісного центру і особистих контактів з іншими людьми.

Послуга з отримання електронних документів, як і багато інших корисних сервісів, доступна для користувачів вебпорталу Пенсійного фонду України, які увійшли на портал за допомогою електронного кваліфікованого підпису або інтегрованої системи ідентифікації GOV ID, скориставшись своєю банківською карткою або послугами оператора мобільного зв’язку. У зручний дистанційний спосіб можна отримати, не виходячи з дому, електронні довідки, дійсні для оформлення субсидій, документів у центрах надання адміністративних послуг, посольствах, консульських та банківських установах, органах податкової та виконавчої служб, територіальних органах міграційної служби тощо. Перевірити достовірність видачі електронних документів з QR-кодом можна через вебпортал Фонду в розділі «Верифікація виданих документів».

 Також інформація з Реєстру застрахованих осіб може надаватися і роботодавцям про працівників, з якими вони перебувають в офіційно оформлених трудових відносинах чи перебували раніше. Працедавці мають можливість отримати через вебпортал необхідну інформацію, у тому числі дані про страховий стаж своїх підлеглих для призначення соціальних виплат.

Отож використання електронних послуг вебпорталу є корисним і для роботодавців, і для працівників. У такий спосіб кожен працюючий має можливість контролювати ситуацію щодо сум нарахованих йому заробітків і сплачених внесків, а також зарахування страхового стажу, що украй важливо для майбутнього пенсійного забезпечення.

За умови виявлення несплати вашим керівництвом страхових внесків із вашої зарплатні чи сплати в розмірі, меншому за встановлений законом мінімальний, в результаті чого ви втрачаєте право на соціальний захист та справедливе пенсійне забезпечення, вимагайте виправлення ситуації або ж підшукайте собі іншого роботодавця, який будує трудові відносини з підлеглими на засадах чесності й ділової порядності та усвідомлює відповідальність за людей, які у нього працюють.  Не дозволяйте порушувати своїх законних прав на гідну оплату праці, гарантовані державою соціальні виплати та заслужене пенсійне забезпечення.

background Layer 1