Пропустити навігацію

Легальні трудові відносини – гарантія пенсійного забезпечення

leg 300x169 - Легальні трудові відносини – гарантія пенсійного забезпеченняЗ січня 2004 року в Україні діє принцип пенсійного страхування, відповідно до якого страховий стаж працівникові  зараховується за умови щомісячної сплати роботодавцем страхових внесків у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний. З огляду на значне підвищення вимог до необхідної для призначення пенсії тривалості страхового стажу, його набуття має визначальне значення для реалізації права на пенсійне забезпечення.

Про формування пенсійних перспектив потрібно дбати заздалегідь. Для того, щоб з настанням відповідного віку реалізувати право на пенсію, в працездатному віці необхідно офіційно оформляти з роботодавцем трудові відносини, які передбачають легальну оплату праці, – саме за таких умов періоди роботи зараховуватимуться до страхового стажу.  При цьому варто враховувати, що на визначення розміру пенсійної виплати справляють вплив величина заробітку та сума сплачених внесків.

Коли ж відносини між роботодавцями та найманими працівниками не відповідають нормам чинного законодавства, а  заробітна плата виплачується  «у конвертах» або в розмірах, значно менших мінімального рівня, працівники позбавляються соціального захисту і ризикують залишитися на старості літ без пенсії, не накопичивши необхідної тривалості стажу, а роботодавці наражають себе на значні фінансові втрати у вигляді штрафних санкцій.

На жаль, нелегальна зайнятість поки що залишається досить поширеною проблемою. Несумлінні роботодавці вишукують різні способи мінімізації витрат на оплату праці, серед яких оформлення працівників на неповний робочий день, укладання договорів цивільно-правового характеру, нарахування окремим працівникам заробітної плати значно більшої за максимальну величину бази нарахування єдиного внеску, в той час як іншим працівникам – на рівні мінімальної  або навіть менше. У окремих роботодавців відслідковується тенденція скорочення штатних працівників та одночасне збільшення кількості працюючих за договорами цивільно-правового характеру, що дозволяє офіційно декларувати нижчу зарплатню.

Також трапляються  випадки, коли роботодавці при використанні найманої праці ведуть подвійний  облік робочого часу, тобто люди працюють по 10-12 годин на добу та ще й  без вихідних, а заробітна плата в трудовому договорі встановлена на рівні  мінімального розміру, праця в надурочний час, у святкові та вихідні дні взагалі не оплачується. Перебування працівника в такому статусі позбавляє його соціальних гарантій сьогодні та негативно впливає на рівень його пенсійного забезпечення в майбутньому: досягнувши пенсійного віку, людина з’ясовує, що не має права на отримання пенсії – у неї просто не вистачає стажу.

Нагадуємо, що з 1 січня 2020 року тривалість необхідного для призначення пенсії за віком страхового стажу вже становить 27 років, замість 15-ти років, як було до  31 грудня 2017 року.

Цей важливий показник продовжує щороку на рік зростати: наступного року громадянам, які досягнуть 60-річного віку, для реалізації права на пенсійне забезпечення вже потрібно буде мати 28 років стажу, і так до 2028 року, коли мінімальна тривалість стажу для призначення пенсії становитиме 35 років.

Несплата роботодавцем внесків унеможливлює зарахування працівникові періоду  трудової діяльності до страхового стажу, і в результаті людина, якій настала пора виходити на заслужений відпочинок, у кращому випадку отримує мінімальну пенсію або ж взагалі залишається без неї.

Більшість правників не гарантують позитивних результатів у трудових спорах неоформлених працівників у разі  виникнення конфлікту з роботодавцем, оскільки останнього практично неможливо притягнути до відповідальності.

Вкотре наполегливо закликаємо роботодавців не обманювати державу і людей, а своєчасно платити страхові внески із задекларованих заробітків працівників, щоб не позбавляти їх законного права на справедливе пенсійне забезпечення. Це  не лише кошти, з яких виплачуються пенсії, а й гарантія соціального захисту працюючих людей. Пам’ятайте, що запорукою успіху будь-якої справи є відповідальність, чесність та ділова порядність.

Нагадуємо буковинцям, що лише офіційне працевлаштування та високий рівень заробітної плати, з якої сплачено внески,  забезпечить гідну пенсію в  майбутньому!

background Layer 1