Пропустити навігацію

Заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску – ризик втрати страхового стажу

132424563356356 300x180 - Заборгованість зі сплати єдиного соціального внеску - ризик втрати страхового стажуСучасна економічна ситуація, особливості ведення бізнесу в нинішніх умовах та певною мірою вітчизняний менталітет спричиняють недостатність у підприємств оборотних коштів для належного виконання фінансових зобов’язань перед державою і працівниками.

Задля справедливості відзначимо, що несплата представниками бізнесу обов’язкових платежів може бути породжена різними факторами. Деякі великі підприємства заборгували за внесками, не впоравшись із першою хвилею фінансової кризи 2020 року, спричиненою COVID-19. Інші страхувальники зумисне, з метою заощадження коштів, застосовують різноманітні схеми мінімізації заробітної плати працівників. Своїми діями такі роботодавці не тільки порушують чинне законодавство України, а й позбавляють сотні людей соціальних виплат сьогодні та гідного пенсійного забезпечення в майбутньому.

За будь-яких обставин необхідно пам’ятати, що несплата єдиного соціального внеску, незалежно від причин (чи це умисне ухиляння від виконання обов’язкових платежів, чи наслідок фінансової неспроможності), позбавляє працівника зарахування періоду роботи до страхового стажу. Як наслідок, з настанням пенсійного віку людина, яка тривалий час працювала у несумлінного роботодавця, виявляє нестачу страхового стажу, необхідного для призначення пенсії, а отже, ризикує залишитись на старості років без засобів для існування.

Зазначеній проблемі, як і будь-якій хворобі, легше запобігти. Аби не опинитися у ролі постраждалого, не варто ігнорувати факти порушення своїх трудових прав або відкладати  вирішення питання у «довгу шухляду». Кожен працівник має повне право, гарантоване законом, контролювати ситуацію щодо сплати роботодавцем страхових внесків, адже саме цей важливий фактор справляє визначальний вплив як на соціальну захищеність сьогодні, так і на рівень пенсійного забезпечення в майбутньому. Не обов’язково вимагати документального підтвердження сплати єдиного соціального внеску у самого працедавця – легко і швидко самостійно отримати таку інформацію можна на вебпорталі Пенсійного фонду (https://portal.pfu.gov.ua), де  фіксуються персональні дані усіх застрахованих осіб. В Особистому кабінеті можна побачити всі суми нарахованих заробітків та сплачених внесків, а також перевірити тривалість зарахованого страхового стажу, за потреби сформувати електронну довідку із зазначеною інформацією.

Отож, шановні буковинці! Дбайте про захист своїх трудових прав і не дозволяйте позбавляти себе заслуженого нелегкою працею пенсійного забезпечення!

 

background Layer 1