Пропустити навігацію

Нелегальні трудові відносини – втрата права на соціальні та пенсійні виплати

Prezentatsyya bez nazvanyya 300x180 - Нелегальні трудові відносини – втрата права на соціальні та пенсійні виплатиПраво працювати, отримувати соціальні виплати, забезпечувати своїм родинам добробут гарантоване Конституцією для всіх громадян.

Але ще чимало людей живуть днем нинішнім, надаючи перевагу тимчасовим сумнівним вигодам, тому ми продовжуємо зіштовхуватися з таким негативним явищем, як використання найманої паці без офіційного оформлення трудових відносин.

Сьогодні тіньова зайнятість набула найбільшого розвитку в торгівлі, сферах громадського харчування, будівництва, сільського господарства, транспорту та надання різного виду послуг.

Використання роботодавцями найманої праці без офіційного оформлення трудових відносин і виплата заробітної плати “в конверті” позбавляють працівників соціального захисту, стабільності й упевненості в сьогоднішньому та завтрашньому дні.

Погоджуючись на нелегальні умови праці, людина не замислюється над тим, що прирікає себе на безправність і відсутність перспектив гідного пенсійного забезпечення. Під час здійснення трудової діяльності вона не має жодних інструментів захисту своїх законних прав та гарантованих державою соціальних виплат – лікарняних, відпускних, декретних тощо. А внаслідок несплати роботодавцем єдиного соціального внеску втрачає можливість набуття страхового стажу, необхідного для призначення пенсії. Саме тривалість страхового стажу та розмір офіційної заробітної плати, з якої сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, є основними критеріями визначення права на пенсію та її розмір.

Отож вкотре звертаємось до мешканців краю із закликом дбати про захист своїх законних прав на справедливу оплату праці й гідне пенсійне майбутнє. Пам’ятайте, що тільки легальна робота, гідна її оплата і своєчасна сплата єдиного внеску спроможні дати впевненість у стабільності й захищеності сьогодення та доброму матеріальному забезпеченні при виході на пенсію.

background Layer 1