Пропустити навігацію

Радіослухачам Буковини розповіли про важливість офіційного працевлаштування

lelyuh 300x225 - Радіослухачам Буковини розповіли про важливість офіційного працевлаштуванняПро негативні наслідки неофіційного працевлаштування розповіла в ефірі радіопередачі «Прайм-Тайм», що транслюється на UA:Буковина, начальниця фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Лілія Лелюх.

– Найбільшою проблемою сфери трудових відносин є тіньова зайнятість – використання роботодавцями найманої праці без офіційного оформлення трудових договорів з працівниками та виплата зарплат «у конвертах». Погоджуючись на нелегальні умови праці, людина невдовзі розуміє, що прирекла себе на безправність і відсутність перспектив пенсійного забезпечення.   Під час трудової діяльності вона не має жодних інструментів захисту своїх законних прав та гарантованих державою соціальних виплат – лікарняних, відпускних, декретних тощо. А внаслідок несплати роботодавцем єдиного соціального внеску втрачає страховий стаж, необхідний для призначення пенсії,– запевнила слухачів буковинського радіомовлення Лілія Лелюх.

Також нагадала, що тривалість страхового стажу та розмір офіційної заробітної плати, з якої сплачений єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, є основними критеріями визначення права на пенсію та її розміру.

 

background Layer 1