Пропустити навігацію

Представниця Пенсійного фонду взяла участь у засіданні робочої групи з питань легалізації зайнятості

20200924 1025141 225x300 - Представниця Пенсійного фонду взяла участь у засіданні робочої групи з питань легалізації зайнятостіУчасть у черговому засіданні обласної робочої групи з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості  населення взяла перша заступниця начальника Головного управління Пенсійного  фонду України в Чернівецькій області Ольга КРИВУЛЯ. Представниця Фонду відзначила, що забезпечення стабільності й своєчасності виплати пенсій, що є головним завданням пенсійної служби, значною мірою залежить від фінансування з бюджету. З метою його наповнення пенсійники здійснюють аналіз звітності страхувальників, відстежують інформацію щодо нарахування заробітної плати працівникам і сплати страхових внесків та скеровують інформацію про виявлення ознак порушень трудового законодавства до райдержадміністрацій, ОТГ, галузевих профспілок, державної податкової служби, управління держпраці та органів виконавчої влади для вжиття відповідних заходів впливу.

Ольга Кривуля зауважила на тенденції зменшення находжень зі сплати єдиного соціального внеску, яка виникла у зв’язку з карантинними обмеженнями. Поінформувала, що з моменту їх запровадження чисельність застрахованих осіб у страхувальників області скоротилася на понад 8 тисяч (5,4%), а порівняно з груднем 2019 року – на 10 тисяч (6,6%). За цей період в Чернівецькій області служба зайнятості зареєструвала більше 7 тисяч безробітних. Найбільша кількість людей, які втратили роботу, працювали у сфері торгівлі, де з початку карантину вивільнилась 661 особа, а також  державного управління і охорони, переробної та добувної промисловості, тимчасового розміщення й організації харчування, охорони здоров’я та надання соціальної допомоги, освіти, транспорту, складського господарства, поштової та кур’єрської діяльності, а також у фізичних осіб-підприємців.  Причинами зменшення чисельності застрахованих осіб стало  скорочення обсягів виробництва, звільнення за власним бажанням і за згодою сторін та інші. З послабленням карантинних заходів у червні ситуація трохи покращилася – чисельність застрахованих осіб у страхувальників області зросла майже на тисячу.

Представниця Пенсійного фонду наголосила на необхідності спільного вжиття дієвих заходів впливу до роботодавців, які вдаються до порушень законодавства з оплати праці, та зазначила, що легалізація зайнятості є одним із першочергових завдань державних органів і служб, обов’язком яких є захист прав громадян на справедливе соціальне та пенсійне забезпечення.

background Layer 1