Пропустити навігацію

Хто має право на пенсію за вислугу років

01 300x227 - Хто має право на пенсію за вислугу роківПраво на пенсію за вислугу років, згідно із законодавством, мають працівники освіти та охорони здоров’я за наявності стажу роботи на посадах, які дають право на цей вид пенсії. Зазначені посади визначені Переліком закладів і установ освіти, охорони здоров’я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України від 04.11.1993. Отож право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти та охорони здоров’я незалежно від віку, за наявності стажу роботи на посадах, що дають право на цей вид пенсії, у період:

         до 01.04.2015 – не менше 25 років;

          до 01.01.2016 – не менше 25 років 6 місяців;

          до 11.10.2017 – не менше 26 років 6 місяців.

Необхідно пам’ятати, що пенсія за вислугу років призначається винятково за умови звільнення з роботи, яка дає право на такий вид пенсії. У випадку працевлаштування після призначення пенсії за вислугу років на роботу, яка дає право на цей вид пенсії, виплата пенсії припиняється і поновлюється з наступного за днем звільнення з роботи дня.

Водночас чинне пенсійне законодавство не позбавляє одержувачів пенсій за вислугу років можливості працевлаштування на будь-які інші посади, зберігаючи при цьому право на отримання цього виду пенсії. Однак про працевлаштування необхідно обов’язково повідомляти пенсійну службу.

background Layer 1