Пропустити навігацію

Чи зараховуються періоди навчання до страхового стажу для призначення пенсії

12211221 300x226 - Чи зараховуються періоди навчання до страхового стажу  для призначення пенсіїВідповідно до статті 24 Закону України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, який набрав чинності 1 січня 2004 року, страховий стаж – це період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі, не меншій за розмір мінімального страхового внеску. Студенти навчальних закладів не належать до категорії осіб, які підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, отож періоди навчання, починаючи з січня 2004 року, до страхового стажу для визначення права на пенсію та обчислення її розміру не зараховуються.

Разом з тим, для осіб, які навчаються у вищих навчальних закладах за денною формою навчання, а також в аспірантурі та докторантурі, передбачена можливість добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування шляхом укладення відповідного договору в органах державної фіскальної служби.

До набрання чинності Законом України “Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування”, тобто до 01.01.2004, періоди навчання зараховувалися до стажу при призначенні пенсії в рамках норм чинного раніше законодавства, зокрема Закону України  “Про пенсійне забезпечення”. Зазначені норми продовжують застосовуватися і сьогодні – до страхового стажу враховується час навчання за денною формою до 1 січня 2004 року у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах, в училищах і на курсах з підготовки кадрів, підвищення кваліфікації та перекваліфікації, в аспірантурі, докторантурі і клінічній ординатурі. Такі періоди підтверджуються дипломами, посвідченнями, свідоцтвами, а також довідками та іншими документами, які видані на підставі архівних даних і містять відомості про періоди навчання. За відсутності в документах таких відомостей приймаються довідки про тривалість навчання в навчальному закладі у відповідні роки за умови, що в документах є дані про закінчення повного навчального періоду або окремих його етапів.

 

background Layer 1