Пропустити навігацію

Основа соціальної захищеності працівника – офіційне оформлення трудових відносин

6303601577540325352 9120f221d2c1b11c1773f257e31729d7 1 300x166 - Основа соціальної захищеності працівника – офіційне оформлення трудових відносинЗаробітна плата – одна з головних економічних категорій, яка поєднує інтереси працівників, господарюючих суб’єктів та держави і безпосередньо впливає на рівень життя населення. Нелегальна оплата праці, мінімізація заробітків і страхових внесків послаблюють соціальний захист працівників, позбавляють їх можливості накопичити необхідний для призначення пенсії страховий стаж та, відповідно, отримати гідне пенсійне забезпечення у старості. Нагадуємо, що розмір пенсії безпосередньо залежить від величини офіційно задекларованих заробітків, суми сплачених з неї внесків і тривалості страхового стажу.

На жаль, не всі роботодавці області дослухаються до закликів бути чесними й відповідальними перед державою і людьми та голосу сумління.  Керуючись особистими меркантильними інтересами, недобросовісні керівники обманюють та обкрадають і державу, і людей, працю яких використовують. Мінімізуючи заробітки, не сплачуючи страхових внесків або сплачуючи в розмірі, меншому за встановлений законом мінімальний, вони позбавляють працівників можливості накопичити необхідний для призначення пенсії страховий стаж, нестача якого може позбавити людину при досягненні пенсійного віку можливості реалізувати своє право на призначення пенсії.  Окрім того, невиконання роботодавцями фінансових зобов’язань спричиняє зменшення надходжень до бюджетів та соціальних фондів, коштами яких фінансується виплата пенсій і соціальних допомог, отож несплата внесків створює загрозу порушення стабільності здійснення виплат нинішнім пенсіонерам.

Варіанти використання непорядними керівниками тіньових схем доволі різноманітні й подеколи просто вражаючі. Щоб платити якомога менші внески, окремі роботодавці примудряються мінімізувати заробітну плату не тільки своїм працівникам, а й собі. Зокрема, такий факт зафіксовано на ПП «Буковинські традиції» у Заставнівському районі. Керівник підприємства зі штатною кількістю 15 працівників, для якого ця посада є основним місцем роботи, відображав у звітності розмір свого заробітку в сумі, меншій однієї тисячі гривень. Попри прикру асоціацію, що виникає з огляду на назву підприємства, дії такого керівника не лише далекі від буковинських традицій, заснованих на принципах високої моральності, правдивості, повазі до людей, а й різко їм суперечать.

Отож укотре закликаємо буковинських роботодавців бути чесними й відповідальними перед державою, людьми і самими собою, що є виявом ділової порядності. Укладайте з найманими працівниками трудові договори, гідно оплачуйте їхню працю та відображайте у звітності реальні заробітки, які не мають бути меншими мінімального розміру, своєчасно й у повному обсязі сплачуйте внески. Тільки за таких умов люди, які у вас працюють, будуть соціально захищеними, матимуть впевненість у завтрашньому дні, а ви здобудете репутацію порядного керівника, що є основою успішної діяльності. Пам’ятайте, що від дотримання роботодавцем платіжної дисципліни залежить забезпечення соціальної справедливості та стабільність виплати пенсій людям старшого покоління, серед яких вочевидь є і ваші близькі. 

 

 

background Layer 1