Пропустити навігацію

Під час брифінгу очільник пенсійної служби краю закликав буковинців не продавати свою працю дешево

Romaniv legalizatsiya 252x300 - Під час брифінгу очільник пенсійної служби краю закликав буковинців не продавати свою працю дешевоВ режимі відеозв’язку відбувся брифінг начальника Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Михайла Романіва щодо проблеми легалізації зарплати та зайнятості працівників області.

– Якщо старше покоління усвідомлює важливість легалізації оплати праці, то молодь, через свою безтурботність чи відсутність досвіду, не завжди надає значення можливим наслідкам отримання зарплати «в конвертах». А це є «міна уповільненої дії», результати якої будуть безповоротними, – повідомив очільник пенсійної служби краю.

Зауважив, що фахівці пенсійної служби краю опікуються не лише нинішніми пенсіонерами, але дбають й про майбутніх. Оскільки від рівня оплати праці сьогодні, залежить не тільки розмір майбутньої пенсійної виплати при досягненні працівником пенсійного віку, але й соціальні гарантії (на період тимчасової непрацездатності чи безробіття, декретної відпустки, тощо), тому краянам варто усвідомити, що кожен місяць нелегального працевлаштування, кожна гривня отримана «в конверті» може суттєво вплинути на розмір майбутньої пенсії. Крім того, внаслідок недоотриманих «повних» зарплат, бюджет Пенсійного фонду щомісяця втрачає додаткові резерви, які міг би скеровувати на виплату пенсій і таким чином зменшувати розмір дефіциту, який є на сьогодні.

Крім цього, ризикує і сам роботодавець, оскільки суми штрафу за недотримання мінімальних гарантій з оплати праці (допуск працівника до роботи без оформлення трудового договору, оформлення його на неповний робочий час у разі виконання роботи упродовж повного робочого часу) сягають чималих розмірів.

– Нині ринок праці в області характеризується високим рівнем тінізації. Як і в попередні роки, першість посідають сфери тимчасового розміщення й організації харчування, оптової та роздрібної торгівлі, складського господарства, транспорту. Що стосується перевізників, то, на жаль, саме у цій сфері спостерігаються випадки порушення трудового законодавства з оплати праці найчастіше – у майже половина з сотні працюючих в області перевізників вбачаються ознаки мінімізації заробітної плати та зайнятості працівників (декларування зарплат нижче мінімального розміру, або взагалі нульовий дохід). Головне управління робить усе можливе, аби й надалі надавати контролюючим органам, органам влади, місцевого самоврядування, соціальним партнерам інформацію про роботодавців, які мінімізують зайнятість працівників та заробітну плату. Наше завдання – постійно, займаючи наступальну позицію, контролювати роботодавців. І рано чи пізно до них приходитиме усвідомлення того, що не можна використовувати працю неоформлених працівників, – наголосив Михайло Романів.

Зауважив, що роботодавці, які мінімізують зарплату працівників, не виконують зобов’язання зі сплати єдиного внеску – вчиняють злочин, адже крадуть майбутнє у своїх працівників, працю яких експлуатують.

На завершення брифінгу Михайло Романів закликав журналістів до активнішої співпраці в інформуванні громадян області про переваги офіційного працевлаштування.

 

background Layer 1