Пропустити навігацію

Страхового стажу можливо набути шляхом укладання договору добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування

gu 300x230 - Страхового стажу можливо набути шляхом укладання договору добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхуванняЗаконодавством України передбачена можливість добровільної участі громадянина у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, яка регулюється статтею 10 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Таким чином, громадяни України, які не підлягають загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню мають можливість набути пенсійних прав нарівні з громадянами, для яких участь у пенсійному страхуванні є обов’язковою.

Добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування можуть брати члени особистого селянського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню, а також особи, які досягли 16-річного віку та не перебувають у трудових відносинах з роботодавцями. Такі особи беруть добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування протягом строку, визначеного в договорі про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, але не менше одного року (крім договорів про одноразову сплату). Розмір єдиного внеску для таких осіб становить 1100 грн. на місяць (5000 грн.*22%).

Особа, яка у попередні періоди не підлягала державному соціальному страхуванню, та яка або за яку не сплачувався страховий внесок, має право укласти договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, у тому числі за період з 1 січня 2004 року по 31 грудня 2010 року, відповідно до якого мають бути сплачені внески.

Сума сплаченого внеску за кожен місяць такого періоду не може бути меншою за мінімальний страховий внесок на дату укладення договору, помножений на коефіцієнт 2. Станом на грудень 2020 року така сума єдиного внеску на місяць становить 2200 грн (5000 грн *22%*2).

В усіх випадках сума єдиного внеску на місяць не може бути більшою за суму єдиного внеску, обчисленого виходячи з максимальної величини бази нарахування єдиного внеску, встановленої на дату укладення договору (5000 грн.*15=75000 грн. * 22% = 16500 грн.).

Особи, які бажають взяти участь у  системі загальнообов’язкового державного    соціального страхування, для укладання договору про добровільну участь повинні звернутися із заявою до територіального органу Державної податкової служби за місцем реєстрації.

Добровільна участь у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування дозволить громадянам здобути страхового стажу, необхідного для набуття права на призначення пенсії за віком.

background Layer 1