Пропустити навігацію

Пенсія – індивідуальний результат трудової діяльності кожного зокрема

1502175547 pens 300x238 - Пенсія – індивідуальний результат трудової діяльності кожного зокремаПрикро, що не всі роботодавці розуміють важливість дотримання норм трудового законодавства, які є основою забезпечення соціального захисту працівників та гідних пенсій у літньому віці. Керуючись прагненням мінімізувати суми обов’язкових відрахувань із заробітків своїх підлеглих або ж взагалі уникнути їх сплати, такі керівники нараховують найманим працівникам заробітну плату нижче законодавчо встановленого мінімального рівня або взагалі її не декларують.

На жаль, почасти й самі працівники безвідповідально ставляться до свого пенсійного майбутнього, погоджуючись на нелегальні умови праці та її оплати. В результаті при досягненні пенсійного віку такі люди опиняються в скрутній ситуації, не маючи достатніх підстав для реалізації права на пенсійне забезпечення. У кращому випадку, отримують мінімальний розмір пенсії та виявляють нерозуміння такому призначенню, адже все життя працювали та отримували непогані заробітки. При цьому не беруть до уваги того, що заробітна плата «в конверті» при обчисленні пенсії не враховується, а відсутність належного оформлення трудових відносин з роботодавцем позбавляє можливості зарахування періодів роботи до страхового стажу, який є головним чинником при визначенні  права на пенсійне забезпечення.

Відповідно до пенсійного законодавства, встановлена пряма залежність розміру пенсії від тривалості набутого страхового стажу, величини офіційно задекларованих, а не прихованих «в конвертах» заробітків та сум сплачених з них внесків. До страхового стажу зараховуються тільки ті періоди роботи, за які повністю сплачені внески у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний.

Отож добровільна згода на неофіційні трудові відносини і тіньові заробітки – це позбавлення соціального захисту під час діяльності та гідного матеріального забезпечення після досягнення пенсійного віку. Пенсія, що є основним джерелом існування у старості, має забезпечувати гідний рівень життя. Але пенсія – це не допомога і не подарунок від держави, а індивідуальний результат багаторічної праці кожного зокрема.

Тому Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області укотре звертається до сумління громадян і вкотре застерігає від бездумного ставлення до власного майбутнього. Пам’ятайте, що ваш достаток у старості залежить від вас самих. Не варто розраховувати на гідний розмір пенсійної виплати при задекларованій мізерній заробітній платі. Творіть уже сьогодні основу для гідного пенсійного забезпечення в майбутньому, працюючи легально та високо оцінюючи свою працю.

background Layer 1