Пропустити навігацію

Нелегальна зайнятість – безправність і шлях до злиденної старості з власної волі

unnamed 300x169 - Нелегальна зайнятість - безправність і шлях до злиденної старості з власної воліТіньова зайнятість і прихована «в конвертах» зарплата – проблема значно серйозніша, ніж багато хто думає. Вона позбавляє людей, які погоджуються на такі умови праці, усіх належних соціальних виплат та перспектив отримати гідну пенсію на старості літ, тобто наражає на цілковиту безправність і нестабільність сьогодення й відсутність упевненості в забезпеченому пенсійному майбутньому.

Працівник, який бездумно пристає на пропозицію роботодавця-тіньовика, стає беззахисним заручником ситуації. Адже не сьогодні-завтра керівник може не виплатити або зменшити його заробіток, а то й звільнити, навіть безпричинно. Не маючи жодних інструментів захисту, неможливо ні будь-що доводити, ні будь-чого вимагати. І, окрім себе самого, звинувачувати, власне, нікого.

На жаль, внаслідок бездумного ставлення людей до свого майбутнього та їхнього нехтування трудовим законодавством проблема нелегальної зайнятості досі залишається надзвичайно актуальною. І найміцніше це негативне явище вкоренилось у сфері підприємництва, малого і середнього бізнесу. Окремі роботодавці-бізнесмени, керуючись прагненням мінімізувати витрати на оплату найманої праці та сплату єдиного соціального внеску, не оформляють офіційно трудових відносин з працівниками та пропонують їм тіньові, незадекларовані заробітки. При цьому абсолютно не переймаються тим, що робота за таких умов не тільки не дасть змоги людям отримувати належні соціальні виплати (за періоди тимчасової непрацездатності, відпускні тощо), а й не зарахується до страхового стажу, необхідного для призначення пенсії в майбутньому. З огляду на щорічне зростання вимог до тривалості стажу для реалізації права на пенсійне забезпечення (цього року 60-річним громадянам для призначення пенсії необхідно мати вже 28 років страхового стажу), такі працівники ризикують залишитися при досягненні пенсійного віку без засобів для існування.

Нагадаємо, що пенсійним законодавством встановлена пряма залежність розміру пенсії від тривалості страхового стажу та величини офіційного заробітку, з якого сплачені страхові внески до Пенсійного фонду. Тобто при визначенні права на пенсію до стажу враховуються лише ті періоди, за які повністю сплачені страхові внески в розмірі, не меншому за визначений законом мінімальний (наразі це 1320 грн). Трапляються ситуації, коли людям за рік роботи зараховується менше місяця страхового стажу. А низька заробітна плата дає низький коефіцієнт заробітку, який враховується при обчисленні пенсії. Якщо роботодавець не сплачує за своїх найманих працівників внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування, то такі періоди “випадають” з їхнього страхового стажу та не враховуються при визначенні права на пенсію та розрахунку її розміру.

Отож Головне управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області вкотре закликає громадян, які мають намір працевлаштуватися або вже працевлаштовані у приватних підприємців, вимагати укладання трудових угод та виплати офіційних заробітків.  І обов’язково контролювати сплату єдиного соціального внеску, скориставшись послугами вебпорталу Пенсійного фонду https://portal.pfu.gov.ua. Робити це доволі легко і просто, зареєструвавшись на цьому електронному сервісі чи авторизувавшись на ньому за допомогою кваліфікованого електронного підпису або системи інтегрованої ідентифікації GOV ID.  Вебпортал дає можливість користувачам переглядати персональні дані, зокрема, щодо розміру офіційної заробітної плати, суми сплачених страхових внесків, тривалості накопиченого страхового стажу та отримувати багато іншої корисної інформації з соціального і пенсійного забезпечення.

Керівникам-роботодавцям нагадуємо, що найвищим проявом професіоналізму є діяльність у правовому полі та добра ділова репутація, а запорукою продуктивної праці та успішного бізнесу – належне оформлення трудових відносин, офіційна виплата гідної зарплати і усвідомлення відповідальності перед людьми і державою. 

background Layer 1