Пропустити навігацію

Наймаючись на роботу, думайте про своє майбутнє

o 1dr629h1a1glh1s2lur8f9eak41k 300x169 - Наймаючись на роботу, думайте про своє майбутнєВ умовах сьогодення проблема нелегальної зайнятості залишається тим руйнівним чинником, який перешкоджає повномірному розвитку цивілізованих трудових відносин, позбавляє громадян можливості захисту своїх законних прав, отримання соціальних гарантій та формування перспектив гідного пенсійного забезпечення.

Щоб реалізувати свої права на справедливу оплату праці та гідне пенсійне майбутнє, оформлятись на роботу потрібно офіційно, шляхом укладання з роботодавцем трудового договору. При цьому необхідною умовою є прозора виплата заробітної плати. У жодному разі не варто погоджуватись на оплату праці, приховану «в конверті», – навіть якщо пропонують чималу суму. Такий спосіб заробітку доволі ілюзорний – нинішній добрий достаток завтра легко може перетворитись у мізер або ж взагалі зникнути, якщо роботодавець на власний розсуд вирішить зменшити розмір зарплати чи припинити її виплату. За відсутності офіційних документів про трудові відносини він не має жодних офіційних зобов’язань перед найманим працівником, який в такій ситуації цілковито позбавлений можливостей захисту своїх законних трудових прав. Не маючи соціального захисту та впевненості в сьогоднішньому дні, людина, яка погодилась працювати нелегально, не може розраховувати й на гідне пенсійне майбутнє: періоди неофіційної роботи не зараховуються до страхового стажу, який є основним чинником при визначенні права на пенсію та її розміру.

Окрім того, “тіньова” заробітна плата, яка криється за офіційними трудовими відносинами і виплачується на рівні або нижче мінімальної, не може забезпечити великих за розміром пенсій. Зважаючи на те, що основними факторами, від яких залежать пенсійні виплати, є набутий страховий стаж та розмір офіційної заробітної плати, працівники, які упродовж трудової діяльності отримували мінімальну або нижчого розміру заробітну плату, можуть розраховувати у кращому випадку на мінімальну пенсію.

Отож Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області укотре наголошує: лише легальні трудові відносини й офіційна зарплата здатні забезпечити соціальну захищеність та впевненість в сьогоднішньому й завтрашньому дні. Тому, влаштовуючись на роботу, думайте про своє майбутнє! Не піддавайтесь спокусі нелегального заробітку, позбавляючи себе в такий спосіб усіх прав і державних гарантій, стабільності та гідних пенсійних перспектив.

 

background Layer 1