Пропустити навігацію

Роботодавців торговельної сфери закликали дбати про соціальну захищеність та гідне пенсійне майбутнє працівників

foto seminar robotodavtsi 300x265 - Роботодавців торговельної сфери закликали дбати про соціальну захищеність та гідне пенсійне майбутнє працівниківУ рамках проведення інформаційної кампанії, спрямованої на подолання неоформленої праці, заступниця начальника фінансово-економічного управління Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Майя Філіпець взяла участь у семінарі, організованому обласним центром зайнятості для  роботодавців, які провадять діяльність у сфері торгівлі.

Представниця Фонду зазначила, що Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області постійно здійснює роботу з виявлення ознак мінімізації роботодавцями зайнятості та заробітної плати працівників та інформує про виявлені випадки порушення трудового законодавства Управління Держпраці у Чернівецькій області, територіальні громади області для вжиття заходів з усунення цих негативних явищ. Повідомила, що за звітністю роботодавців торговельної галузі в області зафіксований один із найнижчих рівнів середнього заробітку працівників (5026 грн.), який ледь перевищує мінімальний розмір заробітної плати на кінець 2020 року, а за окремими роботодавцями прослідковується мінімізація зайнятості працівників. У зв’язку з цим звернулася до роботодавців із закликом піти назустріч своїм працівникам, підвищивши рівень оплати праці та упорядкувавши трудові відносини з ними.

Майя Філіпець підтримала колег з Управління Держпраці у Чернівецькій області, які поінформували роботодавців про переваги легальної зайнятості, та наголосила, що рівень оплати праці, своєчасність сплати єдиного соціального внеску в розмірі, не меншому за мінімальний (з 1 січня 2021 р. – 1320 грн.), справляють визначальний вплив на набуття працівниками страхового стажу і на розмір їхніх соціальних виплат сьогодні та пенсійних виплат у майбутньому. Лише легальні трудові відносини й офіційна зарплата здатні забезпечити соціальну захищеність та впевненість в сьогоднішньому й завтрашньому дні наших громадян, зауважила Майя Філіпець.

Представниця пенсійної служби закликала  роботодавців  дослухатися до рекомендацій учасників семінару щодо необхідності легалізації трудових відносин і заробітної плати та не наражати себе на застосування контролюючими органами штрафних санкцій за порушення чинного законодавства про працю за результатами інспекційних відвідувань. Працівники сфери торгівлі варті гідної оплати праці та мають бути соціально захищеними.

– Фахівці пенсійної служби продовжують активну інформаційно-роз’яснювальну роботу в засобах масової інформації та шляхом спілкування з роботодавцями з метою донесення до свідомості страхувальників та працівників розуміння переваг легальної зайнятості, безпосереднього впливу нарахованої зарплати й суми єдиного соціального внеску на набуття страхового стажу, необхідного для призначення соціальних і пенсійних виплат, на визначення їх розміру, – зазначила представниця Фонду.

background Layer 1