Пропустити навігацію

Уряд схвалив рішення про індексацію пенсій на 11 відсотків з 1 березня

pensiya 300x171 - Уряд схвалив рішення про індексацію пенсій на 11 відсотків з 1 березняПенсійне законодавство передбачає, що для забезпечення індексації пенсії щороку проводиться перерахунок раніше призначених пенсій шляхом збільшення показника середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, та який враховується для обчислення пенсії. Порядок проведення такої індексації пенсій визначається за рішенням Кабінету Міністрів України. 22 лютого 2021 року Уряд схвалив постанову «Про додаткові заходи соціального захисту пенсіонерів у 2021 році».

Відповідно до постанови у 2021 році індексація пенсій буде проведена з 1 березня.

Зокрема, затверджено показник збільшення розміру пенсій, обчисленого від заробітної плати та страхового стажу кожного пенсіонера на рівні 11%, що відповідає 50 відсоткам показника зростання споживчих цін за попередній рік та 50 відсоткам показника зростання середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, за три календарні роки, що передують року, в якому проводиться збільшення, порівняно з трьома календарними роками, що передували року, який є попереднім щодо року, в якому проводиться збільшення (5 %+17%) /2).

Отже, при перерахунку пенсій з 01.03.2021 застосовуватиметься показник середньої заробітної плати (доходу) в Україні, з якої сплачено страхові внески, який враховується для обчислення пенсії, в розмірі 5426,60 грн.

У разі, коли розмір підвищення в результаті перерахунку пенсії не досягатиме 100,00 грн, таким особам буде встановлено доплату до пенсії у сумі, що не вистачає до зазначеного розміру. Одночасно підвищиться мінімальна пенсійна виплата до рівня 2 200 грн особам, які мають страховий стаж 30 років – для жінок та 35 років – для чоловіків.

 

background Layer 1