Пропустити навігацію

Оцифрування трудової книжки – передумова автоматичного призначення пенсії

02 09 9 min 300x169 - Оцифрування трудової книжки – передумова автоматичного призначення пенсіїЗгідно із законодавчими змінами щодо обліку трудової діяльності, тепер відомості про трудові відносини громадян зберігатимуться у новому сучасному форматі. Це забезпечить необхідні умови для автоматичного призначення пенсій на підставі даних про стаж та сплачені внески, що містяться в реєстрі застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового соціального страхування.

Оскільки в Електронних трудових книжках відображається інформація про трудові відносини працівника відповідно до сплачених з 1998 року страхових внесків, вносити відомості про попередні періоди трудової діяльності потрібно шляхом подання сканованих копій трудових книжок. Це може зробити сам працівник або його роботодавець, авторизувавшись на вебпорталі Пенсійного фонду за допомогою кваліфікованого електронного підпису та скориставшись відповідними інструкціями. Після цього дані будуть оцифровані та зберігатимуться в системі під надійним захистом. Таким чином усувається ризик втрати чи пошкодження інформації про трудову діяльність, який існував при використанні паперової трудової книжки, цілковито виключається можливість фальсифікації даних.

Електронний формат збереження відомостей про трудові відносини забезпечує зручний доступ до них через Особистий кабінет вебпорталу в цілодобовому режимі, спрощує процедуру отримання роботодавцями інформації про набутий стаж працівників для призначення соціальних виплат, наприклад, у випадку тимчасової втрати працездатності. А головна перевага Електронної трудової книжки – можливість автоматичного призначення пенсії. За умови попереднього подання майбутнім пенсіонером відповідної анкети-заяви Пенсійний фонд здійснює призначення пенсії на момент досягнення пенсійного віку автоматично, без потреби особистого звернення до сервісного центру та  додаткового подання паперових документів. Варто зауважити, що система автоматично обирає найбільш вигідні для розрахунку пенсії умови.

Перехід на електронний формат трудових книжок триватиме п’ять років,  упродовж яких діятимуть і звичні паперові документи про трудову діяльність.

Сучасний формат документа про трудову діяльність – це надійність збереження та захищеність персональної інформації, спрощення індивідуального доступу та зручних можливостей отримання державних послуг за європейськими стандартами.  

background Layer 1