Пропустити навігацію

Тіньова зайнятість – соціальна незахищеність сьогодні й матеріальна скрута у майбутньому

ten 300x169 - Тіньова зайнятість – соціальна незахищеність сьогодні й матеріальна скрута  у  майбутньомуЛегалізація зайнятості населення є одним із найважливіших завдань органів влади та державних служб, в тому числі Пенсійного фонду, який опікується захистом прав застрахованих осіб на гідне пенсійне забезпечення і докладає максимум зусиль до виведення трудових відносин з тіні. Та викорінення цього негативного явища першочергово залежить від свідомості самих громадян, які повинні розуміти, що нелегальна зайнятість позбавляє їх державних гарантій на соціальний захист і гідне пенсійне забезпечення у старості.

Кожному працівнику необхідно пам’ятати, що нелегальна робота й зарплата “в конверті” – це добровільне позбавлення себе належних соціальних виплат (за періоди тимчасової непрацездатності, перебування у відпустці тощо), а головне – це прямий шлях до злиднів у старості. Аби уникнути такої сумної перспективи,  потрібно офіційно оформляти з роботодавцями трудові договори, які передбачають відкриту, задекларовану виплату заробітків з належною сплатою страхових внесків.

Своєчасна й повномірна сплата страхових внесків, а також забезпечення працівників гідними заробітками на рівні соціальних стандартів, – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників. Однак, враховуючи те, що формування розміру пенсійної виплати напряму залежить від величини нарахованої зарплати, яка визначає суму єдиного соціального внеску, за мінімальних внесків та мінімальних заробітків на вищу пенсію, ніж мінімальна, годі й розраховувати, а неофіційно оформлений працівник взагалі ризикує залишитися без права на отримання соціальних пільг та виплат, гарантованих державою, особливо при нарахуванні пенсії.

Головне управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області закликає буковинців рішуче відкидати пропозиції нелегальної зайнятості, вимагати від роботодавців гідної оплати своєї праці та своєчасної сплати внесків, щоб не опинитись без засобів для існування на старості років.

 

background Layer 1