Пропустити навігацію

Роботодавців, які порушують права найманих працівників, закликали дотримуватись закону та бути відповідальними перед державою і людьми

IMG 39f208a63b8372796a06cf6277cfe178 V 300x225 - Роботодавців, які порушують права найманих працівників, закликали дотримуватись закону та бути відповідальними перед державою і людьмиЗаступник начальника відділу методології та організації роботи з обслуговування громадян управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Наталя Якубовська взяла участь у засіданні комісії з питань забезпечення своєчасності і повноти сплати податків та погашення заборгованості із заробітної плати, пенсій, соціальних виплат, яка постійно діє при Новодністровській міській раді.

Представниця Фонду зазначила, що проблема нелегальної зайнятості, спричинена використанням роботодавцями найманої праці без оформлення трудових договорів, застосуванням ними різноманітних схем мінімізації оплати праці, наразі залишається надзвичайно актуальною та потребує посиленої уваги державних органів і служб, органів місцевого самоврядування, громадських організацій, та посилення їх ефективної взаємодії, спрямованої на легалізацію зайнятості населення.

Наталя Якубовська, зокрема, повідомила, що згідно з даними Пенсійного фонду, в Новодністровській територіальній громаді упродовж січня-березня 2021 року на понад 20% зросла кількість застрахованих осіб, які працюють з оформленням неповного робочого часу, і на 30% збільшилось число громадян, котрі виконують роботи (надають послуги) за цивільно-правовими угодами. Зауважила на виявленні в окремих юридичних осіб видимих ознак мінімізації оплати праці й фактів нарахування заробітків на рівні, меншому за встановлений законом мінімальний, та наголосила на необхідності вжиття до порушників трудового законодавства спільних дієвих заходів впливу. IMG 59918c011a12d26c78dc35cf92cdb999 V 300x237 - Роботодавців, які порушують права найманих працівників, закликали дотримуватись закону та бути відповідальними перед державою і людьми

Роботодавці, у діяльності яких зафіксовано такі випадки, були запрошені на засідання комісії для надання пояснень. Їм рекомендовано у стислі терміни усунути порушення та привести трудові відносини з працівниками у відповідність до норм чинного законодавства. Наталя Якубовська пояснила, що мінімізація зайнятості не лише негативно впливає на надходження до бюджетів усіх рівнів, а й позбавляє працівників соціальних гарантій і гідних пенсійних перспектив. Закликала страхувальників бути відповідальними за долю людей, працю яких використовують, бути чесними перед державою та поважати її закони.

Насамкінець учасники засідання обговорили шляхи зміцнення взаємодії у важливій справі легалізації зайнятості населення та узгодили план спільних заходів на найближчий період.

background Layer 1