Пропустити навігацію

Громадян, які шукають роботу, закликали працевлаштовуватись офіційно, щоб забезпечити собі гідне пенсійне майбутнє

IMG 32ce3dda35eff16691542a9bba335d82 V 300x225 - Громадян, які шукають роботу, закликали працевлаштовуватись офіційно, щоб забезпечити собі гідне пенсійне майбутнєПро законодавчі засади пенсійного забезпечення, механізм призначення пенсій різних видів та головні фактори, від яких залежить розмір пенсійної виплати, розповіла громадянам, які перебувають на обліку в Чернівецькому міському Центрі зайнятості, під час спеціально організованого семінару заступник начальника управління обслуговування громадян – начальник сервісного центру №3 Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Світлана ПИЛИПКО.

Представниця Пенсійного фонду акцентувала увагу учасників заходу на важливості офіційного працевлаштування як неодмінній умові набуття страхового стажу, необхідного для реалізації права на пенсійне забезпечення. Зазначила, що цьогоріч громадянам, котрі досягли пенсійного віку, для оформлення пенсії потрібно мати не менше 28 років страхового стажу, а тим, кому виповниться 60 наступного року, – 29. Повідомила про щорічне зростання на один рік законодавчих вимог до тривалості страхового стажу, необхідного для виходу на пенсію за віком, та пояснила, що періоди діяльності до стажу зараховуються лише за умови щомісячної сплати роботодавцем страхових внесків у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний. Зауважила на негативних наслідках тіньової зайнятості й порадила людям, які перебувають в пошуку роботи, неодмінно працевлаштовуватись офіційно і постійно відстежувати ситуацію щодо сплати роботодавцем належних сум страхових внесків та зарахування страхового стажу на вебпорталі Пенсійного фонду. Наголосила, що тіньові умови праці позбавляють працівника гарантованого державою соціального захисту та перспективи отримання гідної пенсії після виходу на заслужений відпочинок, закликала заздалегідь дбати про своє пенсійне майбутнє. IMG cea2592eabfb66f1e0315427f11028f7 V 300x225 - Громадян, які шукають роботу, закликали працевлаштовуватись офіційно, щоб забезпечити собі гідне пенсійне майбутнє

Світлана Пилипко ознайомила підопічних Центру зайнятості з численними перевагами електронних послуг вебпорталу Пенсійного фонду і зазначила, що авторизація на цьому сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису відкриває доступ до використання практично усіх тих послуг, які надають відвідувачам працівники сервісних центрів під час особистих прийомів. Поінформувала про переведення в електронний формат трудових книжок та листків тимчасової непрацездатності, пояснила порядок подання сканованих копій документа про трудову діяльність для впорядкування трудових книжок. Зауважила, що наявність Електронної трудової книжки відкриває можливість використання послуги з автоматичного призначення пенсії, що дає змогу значно заощадити час. Зазначила, що електронну заяву-анкету на замовлення цієї зручної послуги можна подати заздалегідь, і пенсію з настанням пенсійного віку буде призначено автоматично. А за допомогою Пенсійного калькулятора можна самостійно вирахувати орієнтовний її розмір.

Роздавши інформаційні матеріали з актуальних питань пенсійного забезпечення, Світлана Пилипко порадила громадянам за виникнення потреби в роз’ясненнях звертатись до фахівців пенсійної служби за телефонами гарячих ліній та через засоби відеозв’язку.

background Layer 1