Пропустити навігацію

Брифінг на тему: «Як трудовим мігрантам отримати пенсію в Україні та за кордоном».

У середу, 10 лютого, о 14.00 год. відбувся брифінг начальника відділу виконання міжнародних договорів управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Тетяни НІКОЛАЄВИЧ на тему: «Як трудовим мігрантам отримати пенсію в Україні та за кордоном».

Представниця пенсійної служби повідомила, що практика роботи за кордоном є доволі поширеною серед українців та майже кожен третій буковинський пенсіонер оформив пенсію з урахуванням стажу, набутого в іншій державі. Географія заробітчанства доволі різноманітна: це Іспанія й Португалія, країни Прибалтики і Білорусь, Чехія і Молдова та багато інших країн. Українська держава дбає про співвітчизників, які обрали для себе роботу за межами України. Зокрема, законодавство передбачає зарахування періодів праці до страхового стажу для громадян, які  офіційно працюють чи раніше працювали за кордоном. Для забезпечення такого права Україна уклала двосторонні та багатосторонні міжнародні договори з пенсійного забезпечення з майже двома десятками держав.

Тетяна Ніколаєвич пояснила, що для отримання пенсії в Україні людина має, перш за все, досягти пенсійного віку, встановленого законодавством (60 років як для чоловіків, так і для жінок), та мати відповідну кількість років страхового стажу (цьогоріч вона становить не менше 28 років). При цьому для визначення права на пенсійне забезпечення зараховується і трудовий стаж, набутий за кордоном, але лише за умови офіційного працевлаштування та обов’язкової сплати відповідних внесків. Причому враховується стаж роботи лише в тих країнах, з якими Україною укладено міжнародні угоди щодо соціального пенсійного забезпечення. Існує два типи таких договорів: за територіальним та пропорційним принципами. За територіальним принципом, який передбачає призначення пенсії за нормами і у розмірах, визначеними  законодавством тієї країни, в якій людина проживає на час виходу на пенсію, укладено угоди з країнами СНД: Азербайджаном, Вірменією, Білоруссю, Російською Федерацією, Казахстаном та ін. Двосторонні угоди за пропорційним принципом дають право призначення громадянам пенсійного забезпечення обома країнами, відповідно до набутого у кожній з них страхового стажу. Тобто Україна призначає і виплачує пенсію за свою частину стажу, інша країна – за свою. І залежно від того, на якій території проживає пенсіонер, інша країна переказує йому пенсію на його банківський рахунок. Зарахування в Україні стажу, набутого в державах, з якими укладено двосторонні угоди, а це країни Прибалтики, Іспанія, Португалія, Польща та ін., відбувається не на основі представлених особою документів про стаж з місця роботи, виданих установами чи організаціями, а на підставі формулярів, одержаних у відповідь на запити Пенсійного фонду України.

background Layer 1