Пропустити навігацію

Брифінг на тему: «Про підвищення пенсійного віку для жінок та перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам»

У четвер, 1 квітня, о 16.00 год. відбувся брифінг начальника управління пенсійного забезпечення Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Яни Кордубан на тему: «Про підвищення пенсійного віку для жінок та перерахунки пенсій працюючим пенсіонерам».

Відповідно до ст.26 Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», 1 квітня 2021 року відбувся останній етап перегляду правил виходу на пенсію за віком за наявності відповідного страхового стажу.  Відтепер мінімальний пенсійний вік для жінок збільшено до 60 років, таким чином пенсійний вік для чоловіків та жінок зрівнявся.

Для призначення пенсії за віком у 2021 році громадянам, які досягли 60-річчя, необхідно мати 28 років страхового стажу, – зазначила Яна Кордубан. – За відсутності вказаної тривалості стажу вийти на пенсію можна у 63 роки в 2021 році за наявності стажу 18-28 років. Зі стажем від 15 до 18 років у 2021 році отримати призначення пенсії можуть громадяни 65-річного віку.

Яна Кордубан також розповіла про черговий перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам. Зазначила, що розмір пенсій громадян, які після призначення пенсії продовжують працювати, перераховується кожних два роки з урахуванням набутого після призначення пенсії страхового стажу або страхового стажу та заробітної плати. Цьогоріч проведення такого перерахунку відтерміновано у зв’язку із запровадженням змін щодо подання звітності зі сплати єдиного соціального внеску. Оскільки Пенсійний фонд поки що не має інформації про сплату ЄСВ за січень та лютий поточного року, законодавчо передбачений перерахунок пенсії працюючим пенсіонерам з 1 квітня буде проведений дещо пізніше.

background Layer 1