Пропустити навігацію

Брифінг на тему: «Чому зникнуть паперові трудові книжки та які документи їх замінятимуть»

У вівторок, 9 лютого, о 16.00 год. відбувся брифінг начальниці управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Людмили ТРОЦЮК на тему: «Чому зникнуть паперові трудові книжки та які документи їх замінятимуть».

 Представниця пенсійної служби пояснила, що трансформація паперового документа про трудову діяльність в електронний формат відповідає вимогам часу та є складовою процесу цифровізації, покликаного спростити доступ громадян до інформації та державних послуг, сприяти оперативності й комфортності їх отримання. Прийнятий Верховною Радою України Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі» законодавчо врегульовує механізми накопичення, зберігання та використання даних про трудовий стаж працівників в електронній формі, що створює підстави для масштабного застосування сучасного сервісу з автоматичного призначення пенсії.

Людмила Троцюк зазначила, що Пенсійний фонд ще з 1998 року, з часу запровадження персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб, накопичує відповідну інформацію та використовує її для призначення пенсій. З 1 січня 2004 року обчислення страхового стажу відбувається відповідно до Закону «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та здійснюється винятково на основі даних про сплату страхових внесків, а не за принципом відпрацьованого людиною часу, як це було раніше.

Скасування звичного для усіх паперового формату трудової книжки передбачає перенесення наявної в ній інформації до електронної трудової книжки – документа сучасного зразка, який міститься на вебпорталі Пенсійного фонду України. Відтепер вся інформація про трудові відносини акумулюватиметься в єдиному електронному форматі й кожен користувач вебпорталу, авторизувавшись на цьому сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису чи здійснивши вхід в Особистий кабінет через систему інтегрованої ідентифікації GOV ID, матиме доступ до її перегляду та впорядкування. Відповідно до наявної в Державному реєстрі застрахованих осіб інформації, наразі до електронних трудових книжок внесені дані про трудові відносини громадян з 2004 року. Відомості про трудову діяльність попередніх періодів потрібно вносити шляхом подання сканованих копій записів у паперовій трудовій книжці. Зробити це громадяни можуть самостійно або за допомогою роботодавця, керуючись розміщеними на вебпорталі детальними інструкціями. Надалі потрібно наповнювати цей електронний документ новими даними, коли такі з’являтимуться, а у випадках внесення некоректної інформації можна своєчасно її виправити відповідно до рекомендацій, які надають спеціалісти Пенсійного фонду. Таким чином можна підійти до пенсійного віку підготовленим і уникнути зайвих клопотів з пошуком чи відновленням необхідних для призначення пенсії документів про підтвердження страхового стажу у випадку пошкодження чи втрати паперової трудової книжки, зауважила представниця пенсійної служби. А головне – наявність впорядкованої електронної трудової книжки є підставою для автоматичного призначення пенсії, яке здійснюється без особистого звернення людини до установи Пенсійного фонду. Для цього достатньо подати через вебпортал відповідну анкету-заяву, і за фактом досягнення пенсійного віку пенсія буде призначена автоматично. Причому подати таку заяву можна у будь-який період – зазначена процедура, на відміну від традиційного звернення за призначенням пенсії до фахівців сервісного центру не раніше, ніж за місяць до настання пенсійного віку, не передбачає жодних часових та вікових обмежень. Людмила Троцюк зауважила, що послуга з автоматичного призначення пенсії набула значної популярності серед мешканців області, якими подано близько чотирьох сотень анкет-заяв, більше півтори сотні буковинців уже призначено пенсію в такий спосіб.

 

background Layer 1