Пропустити навігацію

Брифінг на тему: «Перехід на сучасний формат документації: з 1 вересня лікарняні будуть електронними»

У четвер, 1 липня, о 12.00 год. відбувся брифінг начальника управління обслуговування громадян Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області Людмили ТРОЦЮК на тему: «Перехід на сучасний формат документації: з 1 вересня лікарняні будуть електронними».

Відповідно до вимог часу та необхідності поступового переведення всієї документації та державних послуг в електронну площину, український уряд затвердив рішення про поетапне впровадження електронної форми лікарняних листків. Перехід на сучасний формат документа про тимчасову непрацездатність, розпочатий у червні нинішнього року, планується завершити до кінця серпня.

Упродовж зазначеного періоду громадяни мають можливість отримати як електронний, так і паперовий листок непрацездатності, а з 1 вересня 2021 всі медичні заклади формуватимуть їх тільки в електронному вигляді.

На законодавчому рівні новий порядок видачі електронних листків непрацездатності регулюється:

– постановою Кабінету Міністрів України від 17.04.2019 № 328 «Деякі питання організації ведення Електронного реєстру листків непрацездатності та надання інформації з нього»;

– постановою Верховної Ради України від 03.02.2021 № 1192-IX «Про заходи щодо запровадження Електронного реєстру листків непрацездатності»;

– наказом Міністерства охорони здоров’я України від 01.06.2021 № 1066, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 02.06.2021 за № 728/36350 «Деякі питання формування медичних висновків про тимчасову непрацездатність та проведення їхньої перевірки»”

Ведення Електронного реєстру листків непрацездатності, згідно з  чинним законодавством, здійснює  Пенсійний фонд України. Доступ до інформації з електронних лікарняних відкритий як для роботодавців, так і для самих працівників. Для її перегляду потрібно авторизуватися на вебпорталі електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) за допомогою кваліфікованого електронного підпису. В Особистому кабінеті роботодавець має змогу оперативно отримати необхідні відомості з листків тимчасової непрацездатності своїх підлеглих для здійснення фінансових розрахунків та формування звітності, а працівники – відстежувати  персональну інформацію й контролювати зарахування страхового стажу тощо.

background Layer 1