Пропустити навігацію

Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, які отримують інший вид пенсії, можуть його змінити

tsts 300x169 - Постраждалі внаслідок Чорнобильської катастрофи, які отримують інший вид пенсії,  можуть його змінитиГромадяни, які отримали інвалідність внаслідок Чорнобильської катастрофи, та отримують інший, ніж визначено ст. 54 Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”,  вид пенсії, за бажання можуть його змінити.

Для цього потрібно звернутися з відповідною заявою до найближчого відділу обслуговування громадян Пенсійного фонду, надавши паспорт або інший документ, який посвідчує особу; довідку про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків; посвідчення постраждалого внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС; трудову книжку.

Оформити переведення з одного виду пенсії на інший можна також дистанційно. Зокрема, передбачена можливість подання такої заяви через вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua) для громадян, які авторизуються на цьому сервісі за допомогою кваліфікованого електронного підпису.  Увійшовши до Особистого кабінету, потрібно заповнити бланк заяви в електронній формі та завантажити скановані копії необхідних документів.

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»,  з 1 липня 2021 року пенсії осіб, інвалідність яких настала внаслідок каліцтва чи захворювання внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, не можуть бути нижчими:

для І групи інвалідності – 6 000 гривень;

для ІІ групи інвалідності – 4 800 гривень;

для ІІІ групи інвалідності – 3 700 гривень;

для дітей з інвалідністю – 3 700 гривень.

Додаткову інформацію можна отримати за номерами телефонів гарячої лінії або за адресами відеозв’язку, вказаними у розділі «Контакти» на інформаційній сторінці Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області.

 

background Layer 1