Пропустити навігацію

Заробітна плата “в конвертах” позбавляє соціальної підтримки та забезпечення у старості

0255 300x169 - Заробітна плата “в конвертах” позбавляє соціальної підтримки та забезпечення у старостіВиплата заробітної плати «в конвертах» – проблема сучасності, яка тягне за собою значні негаразди як для країни загалом, так і для кожного з нас зокрема. Це негативне явище спричиняє не тільки недоотримання коштів бюджетом, а й послаблює соціальний захист громадян. Тому важливо, щоб люди, котрі погоджуються на нелегальні умови праці та її оплати, усвідомили, що такими своїми діями вони не тільки сприяють поширенню тіньової зайнятості, яка ускладнює життя суспільства, а й з власної волі позбавляють себе ж належних соціальних виплат і гарантованого державою права на пенсійне забезпечення у старості.

Необхідно розуміти, що для реалізації права на пенсію з настанням пенсійного віку необхідно мати чималу кількість років страхового стажу, який зараховується тільки за умови офіційного працевлаштування та щомісячної сплати роботодавцем внесків у розмірі, не меншому за встановлений законом мінімальний. Якщо задекларований заробіток працівника не є нижчим законодавчо встановленого мінімального рівня і з нього сплачено належну суму соціального внеску, то періоди роботи зараховуються до страхового стажу  в повному обсязі. Коли ж сума нарахованої заробітної плати не сягає мінімального рівня, то до стажу зарахується неповний місяць роботи. А трудові періоди, за які роботодавець не сплатив страхових внесків, загалом зі стажу «випадають» та не враховуються при розрахунку розміру пенсії. Отож, відпрацювавши за нелегальних умов цілий рік, у кращому випадку можна набути тільки кілька місяців страхового стажу, необхідного для призначення пенсії,  або ж загалом його за цей період не набути. Низька ж заробітна плата спричиняє формування низького коефіцієнта заробітку, який враховується при обчисленні пенсійних виплат, отож з настанням пенсійного віку можливо розраховувати хіба на мінімальну пенсію.

Окрім того, погоджуючись на неофіційні заробітки, працівник позбавляє себе права на отримання відпускних, оплати періодів тимчасової непрацездатності та інших передбачених законодавством соціальних виплат, у тому числі пов’язаних зі скороченням штату, народженням дитини та ін.

Отож Головне управління Пенсійного фонду в Чернівецькій області  наполегливо закликає буковинців: вимагайте від своїх роботодавців прозорої виплати заробітної плати, справедливо нарахованої відповідно до кваліфікації. Не погоджуйтесь на тіньові заробітки, які створюють оману стабільного добробуту, а насправді позбавляють вас гарантованих державою прав, у тому числі на заслужене пенсійне забезпечення.  Контролюйте ситуацію щодо величини нарахованих заробітків, сум сплачених роботодавцем внесків та тривалості зарахованого страхового стажу в Особистому кабінеті на вебпорталі Пенсійного фонду України (http://portal.pfu.gov.ua). Дбайте про своє майбутнє сьогодні, щоб не втратити право на пенсійне забезпечення з настанням пенсійного віку.

background Layer 1