Пропустити навігацію

Поінформованість – рушійна сила подолання проблем

033 300x169 - Поінформованість – рушійна сила подолання проблемВ результаті активної інформаційної роботи майже на 10 тисяч зменшилася кількість працівників, котрі отримували зарплату нижче мінімального рівня

Проблема тіньової зайнятості й оплати праці, яка позбавляє громадян соціального захисту і гідних пенсійних перспектив, залишається серйозною загрозою для розвитку в країні цивілізованих трудових відносин. Тому пенсійна служба у співпраці з органами влади, місцевого самоврядування і громадськими організаціями провадить активну діяльність, спрямовану на легалізацію праці та її оплати.

Головним важелем викорінення будь-якого негативного явища є усвідомлення важливості проблеми та необхідності її подолання. З метою формування у громадян неприйнятного ставлення до нелегальної зайнятості здійснюється активна інформаційно-роз’яснювальна робота серед населення краю щодо негативного впливу тіньових трудових відносин на реалізацію прав на соціальні виплати й гідне пенсійне забезпечення. Пенсійна служба активно закликає роботодавців області провадити діяльність чесно і прозоро, будувати трудові відносини на засадах ділової порядності, усвідомлювати відповідальність за долю найманих працівників і забезпечувати їх соціальний захист.

Для охоплення роз’яснювальною роботою якомога більшої кількості громадян пенсійники області застосовують різноманітні форми комунікації з громадськістю. З початку нинішнього року фахівцями Головного управління здійснено більше сотні виступів на місцевих радіо- та телеканалах, розміщено понад шість сотень інформаційних повідомлень на популярних веб-ресурсах та близько сотні статей у періодичній пресі, розповсюджено друковану продукцію серед мешканців краю, в приміщеннях сервісних центрів демонструються відеоматеріали про важливість легальної зайнятості. Проведено понад дві сотні зустрічей з трудовими колективами, стільки ж – зі страхувальниками, бухгалтерами, працівниками кадрових служб.

Постійно здійснюється інформування територіальних громад щодо роботодавців, які мінімізують зарплату і зайнятість працівників та мають заборгованість зі сплати єдиного внеску, що негативним чином впливає на стан наповнення бюджету й позбавляє працівників можливості накопичувати страховий стаж, необхідний для призначення пенсій.

У взаємодії з органами місцевого самоврядування встановлено діалог з понад двома сотнями страхувальників щодо сприяння повній зайнятості працівників та  підвищення рівня оплати праці. В результаті унормування трудових відносин в області на 1,2 тисячі зменшилася кількість працівників, які були оформлені на неповний робочий час; на 9,5 тисячі скоротилося число тих, хто отримував нижчу встановленого законодавством мінімального рівня заробітну плату.

background Layer 1