Пропустити навігацію

Звіт про виконання заходів щодо усунення корупційних ризиків в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 9 місяців 2021 року

Одним із важливих напрямків діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є виявлення, усунення та мінімізація корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Роз’яснювальна робота із запобігання, виявлення і протидії корупції є одним із пріоритетних напрямків роботи, спрямована на забезпечення належного рівня знань та єдиної практики застосування антикорупційного законодавства. Так, протягом 9 місяців 2021 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено 11 семінарів, нарад, лекцій. Крім того, надано 458 консультацій з розглядом конкретних ситуацій, які виникали у працівників Головного управління.

З метою формування  негативного ставлення до корупції, сектором з питань запобігання та виявлення корупції, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління оприлюднено 6 публікацій.

Важливим питанням є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та їх близьких осіб. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг  таких рішень.

З метою аналізу повноти вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками Головного управління, у березні поточного року здійснено перевірку 31 електронну пенсійну справу державних службовців Головного управління та протягом квітня-травня перевірено 1032 пенсійні справи близьких осіб державних службовців Головного управління. Випадків конфлікту інтересів не виявлено. В даному напрямку здійснюється постійна індивідуально-роз’яснювальна робота.

Також на виконання п. 8.5. доручення, даного начальником Головного управління на апаратній нараді 28.12.2020 за № 103-ОД від 29.12.2020 забезпечено складання самостійного тесту на наявність (відсутність) конфлікту інтересів новопризначеними працівниками та державними службовцями, у яких відбулися певні зміни в посадовій інструкції. Державними службовцями Головного управління пройдено самотестування та результати передано Сектору (станом 01.07.2021 передано сектору тестів по 230 державних службовцях).

Робота в даному напрямку продовжується та перебуває на постійному контролі.

У період з 31.05.2021 по 10.06.2021 проведено перевірку (дистанційно) стану дотримання вимог антикорупційного законодавства працівниками управління обслуговування громадян (сервісних центрів) та управління пенсійного забезпечення (відділ призначення пенсій, відділ перерахунків пенсій та сектор з питань призначення та перерахунків пенсій військовослужбовців та деяких інших категорій громадян) Головного управління, чиї робочі місця знаходяться у м. Чернівці, м. Хотин та смт. Кельменці. Порушень антикорупційного законодавства не виявлено.

Крім того, під час проведення перевірки у вище зазначених структурних підрозділах, з метою запобігання порушень законодавства, проведено навчально-роз’яснювальну роботу щодо дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Також проведено перевірку дотримання державними службовцями Головного управління обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності за допомогою відповідного програмного забезпечення (вибірково перевірено 291 особу).  Порушень дотримання положень статті 25 Закону державними службовцями Головного управління не виявлено.

Робота в даному напрямку продовжується.

В Головному управлінні діє механізм багатоступеневого внутрішнього контролю за опрацюванням пенсійної документації, зокрема, починаючи з прийому громадян, та закінчуючи контролем щодо нарахування пенсійних виплат. Всі без виключення пенсії, які призначені, перераховані спеціалістами відділу призначення та відділів перерахунків пенсій проходять перевірку у відділі контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення управління застосування пенсійного законодавства Головного управління.  Таким чином, даний вид контролю мінімізує ризики виникнення конфлікту інтересів.

З метою мінімізації та усунення ризиків недодержання державними службовцями антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, у порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку фактів подання 565 декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 505 щорічних електронних декларацій, 18 декларацій перед звільненням, 9 декларацій кандидатів на посади та 33 декларації після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2020 році. Станом на 01.10.2021 в Головному управлінні відсутні випадки неподання чи несвоєчасного подання електронних декларацій.

З метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства сектором з питань запобігання та виявлення корупції, протягом звітного періоду, вдосконалено Пам’ятку щодо актуальних питань заповнення електронних декларацій, враховуючи зміни в законодавстві, яка розміщена на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління в рубриці «Запобігання проявам корупції».

У відділах обслуговування громадян Головного управління розміщені антикорупційні скриньки, що забезпечують право громадян на інформування щодо можливих корупційних проявів посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. Крім того, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління розміщена інформація про законодавство у сфері запобігання та протидії корупції та контактні номери телефонів, на які також можна повідомляти про неправомірні дії державних службовців Пенсійного фонду України. 

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства, підвищення якості обслуговування громадян та посилення контролю за діяльністю спеціалістів Головного управління, службові приміщення, в яких безпосередньо здійснюється прийом громадян облаштовано системами відео спостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

З метою перевірки рівня знань антикорупційного законодавства працівниками Головного управління сектором з питань запобігання та виявлення корупції проводяться електронні тестування державних службовців всіх структурних підрозділів. У березні тестування пройшли 355 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному склав – 96,0%. У червні тестування пройшли 323 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному склав – 98,9%.

 

В загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями Головного управління.

 

 

 

Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції                                                  Тетяна САКАЛЮК

background Layer 1