Пропустити навігацію

Завдяки заходам з детінізації зайнятості й оплати праці середньомісячний розмір зарплати буковинців зріс на третину

tsts 300x169 - Завдяки заходам з детінізації зайнятості й оплати праці середньомісячний розмір зарплати буковинців зріс на третинуЗ метою забезпечення належного соціального захисту прав працівників, справедливої оплати їхньої праці та майбутнього пенсійного забезпечення фахівці пенсійної служби здійснюють моніторинг дотримання роботодавцями норм трудового законодавства та інформують про виявлені випадки порушень органи влади, контролюючі органи й соціальних партнерів для вжиття відповідних заходів впливу.

Зокрема, з початку 2021 року до Управління Держпраці у Чернівецькій області надіслані інформаційні матеріали щодо 4502 роботодавців, у звітності яких наявні ознаки мінімізації заробітної плати, Головному управлінню Державної податкової служби у Чернівецькій області скеровано дані щодо 2181 страхувальника щодо недотримання законодавчих вимог з нарахування і сплати єдиного внеску; органи місцевого самоврядування повідомлено про 1593 таких суб’єктів діяльності; соціальних партнерів – про 986 несумлінних роботодавців.

Представники Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області постійно беруть участь у нарадах з органами влади, контролюючими органами та соціальними партнерами, у засіданнях робочих груп з питань легалізації виплати заробітної плати і зайнятості населення, семінарах та інших заходах, спрямованих на подолання нелегальних трудових відносин.

Позитивним результатом проведеної роботи стало унормування багатьма роботодавцями розміру заробітної плати працівників, що свідчить про усвідомлення ними відповідальності за матеріальне забезпечення і пенсійні перспективи людей, які у них працюють. Зокрема, середньомісячний розмір заробітної плати у першому півріччі  2021 року, порівняно з аналогічним минулорічним періодом, зріс в області на 32,1%. Отож наразі в області найбільшим  є відсоток працівників, котрим керівники нарахували заробітну плату на рівні від мінімальної до трьох мінімальних – 62,6%.  Мінімальний та менше мінімального розміру (6000 грн) розмір заробітної плати отримують 26,7% буковинців, найвищий рівень заробітку (понад три мінімальні зарплати) спостерігається поки що тільки у 10,7% найманих працівників області.

Отож, шановні роботодавці! Укотре наголошуємо на необхідності  укладення з працівниками трудових договорів та щомісячної сплати єдиного внеску в розмірі, не меншому за мінімальний. Таким чином ви забезпечите соціальну захищеність людей, які у вас працюють, та сприятимете формуванню їхніх гідних пенсійних перспектив.

Працівники ж, своєю чергою, мають усвідомлювати, що згода отримувати зарплату “в конверті” позбавляє їх державного захисту, адже обов’язковими умовами надання соціальних виплат впродовж трудової діяльності та призначення гідних пенсій у майбутньому є офіційно задекларована заробітна плата високого рівня та значна тривалість набутого страхового стажу.

 

background Layer 1