Пропустити навігацію

Електронні лікарняні: переваги сучасного формату документа про тимчасову непрацездатність

06365 300x169 - Електронні лікарняні: переваги сучасного формату документа про тимчасову непрацездатністьПостійний розвиток новітніх технологій і створюваних на їх основі електронних сервісів і документальної бази суттєво спрощують  процеси життєдіяльності сучасної людини та підвищують рівень якості життя кожного з нас. Вагомим кроком у цьому напрямку став перехід на електронний формат лікарняного листка. 

Сучасний вид документа про втрату працездатності має чимало переваг. Перш за все, це оперативність. Створюються та обліковуються  електронні лікарняні в єдиному Реєстрі електронних листків непрацездатності, упорядником якого є Пенсійний фонд.  Завдяки автоматичному формуванню документа про втрату пацієнтом працездатності, оперативному надходженню інформації до Фонду соціального страхування та її відображенню в Електронному кабінеті роботодавця виплата коштів за зазначений період відбувається швидко і без зволікань. Швидке надходження інформації також дає змогу страхувальникам оперативно перебудовувати робочі процеси у зв’язку з тимчасовою відсутністю працівників, невідкладно здійснювати розрахунки виплат за такі періоди й своєчасно формувати звітність.

Другий суттєвий плюс – зручність.  Після звернення пацієнта до лікаря і внесення до електронної системи медичного висновку лікарняний формується автоматично на основі даних з Реєстру застрахованих осіб та отримує унікальний номер. Отож тепер не потрібно ходити кабінетами, щоб проставити на паперовому документі печатки і штампи, або ж, в окремих випадках, особисто звертатися до установи Пенсійного фонду для отримання довідки про стаж.

Окрім того, кожна застрахована особа тепер має можливість за потреби переглянути на вебпорталі Пенсійного фонду інформацію про всі свої періоди перебування на лікарняних. Для цього достатньо увійти до Особистого кабінету за допомогою кваліфікованого електронного підпису або ж авторизуватися за допомогою системи GovID, яка передбачає ідентифікацію особи за допомогою банківської картки або ж оператора мобільного  зв’язку.  Зважаючи на надійне збереження електронних даних, потрібна інформація постійно  перебуває «під рукою» та доступна для перегляду в будь-який час доби.

Відкритість та прозорість  інформації про електронний лікарняний – особливо важлива перевага, яка створює передумови для унеможливлення корупційних проявів та спроб фальсифікації лікарняних листків.

Отож ідімо разом у ногу з часом, користуючись перевагами електронних технологій.

background Layer 1