Пропустити навігацію

Коли виникають складнощі зі створенням електронного лікарняного та як діяти в таких ситуаціях

0359 300x169 - Коли виникають складнощі зі створенням електронного лікарняного та як діяти в таких ситуаціяхОскільки створення електронного листка непрацездатності безпосередньо базується на відомостях з Реєстру застрахованих осіб, то за відсутності таких даних або їх некоректності електронний лікарняний листок не формується. Тому пенсійна служба закликає громадян, котрі офіційно працюють та за котрих роботодавець сплачує внески і подає звітність, постійно контролювати наявність й перевіряти актуальність персональних даних на вебпорталі  Пенсійного фонду України (https://portal.pfu.gov.ua).

То що, зокрема, робити у випадку, коли електронний лікарняний не сформовано внаслідок відсутності на дату початку періоду непрацездатності в Реєстрі застрахованих осіб інформації про трудові відносини?

Першою чергою, увійти на вебпортал електронних послуг Пенсійного фонду і  перевірити в «Особистому кабінеті» персональні дані про трудові відносини у розділі  «Електронна трудова книжка» та про нараховану заробітну плату в розділі «Моя заробітна плата». Якщо немає змоги зробити це самостійно, потрібно звернутися до роботодавця з проханням перевірити цю інформацію в «Кабінеті страхувальника».

Роботодавець має провести аналіз поданої звітності на предмет наявності даних та відсутності помилок в персональних даних працівника та особливо відображення інформації про початок/переведення/завершення трудових відносин в Об’єднаній звітності. За відсутності таких даних або за недостовірності/неактуальності персональних даних працівників та/чи інформації про трудові відносини роботодавець зобов’язаний подати звіт необхідного типу за формою Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків – фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску,  з достовірними даними.

Також, по новоприйнятих особах роботодавець зобов’язаний подати до Державної податкової служби України Повідомлення про прийняття працівника на роботу, особливо для осіб, які незадовго перед виникненням тимчасової непрацездатності влаштувались на роботу.

Після впорядкування вищезазначеної інформації та пересвідчення у її коректності потрібно додатково звернутися до лікаря з проханням повторно відправити медичний висновок про факт тимчасової втрати працездатності до Електронного реєстру листків непрацездатності.

 

background Layer 1