Пропустити навігацію

Хто має право на дві соціальні виплати

tsts 300x169 - Хто має право на дві соціальні виплатиЗакон не передбачає можливості одночасного призначення громадянам двох пенсій із солідарної системи Пенсійного фонду. Залежно від умов, людина має право на призначення тільки одного виду пенсії: або за віком, або за вислугу років, або по інвалідності, або у зв’язку з втратою годувальника. Водночас окремим категоріям громадян належить право отримувати, окрім пенсії, додаткові виплати.

Зокрема, право на дві соціальні виплати (пенсію та соціальну допомогу) мають люди з інвалідністю з дитинства, яка була встановлена до досягнення 18-річного віку. Соціальна виплата призначається таким особам у випадках втрати батьків або ж одного з годувальників. За наявності зазначених умов (інвалідність з дитинства і втрата годувальника) можливе одночасне отримання двох соціальних виплат: державної соціальної допомоги, яку забезпечують органи соціального захисту населення, та пенсію в зв’язку із втратою годувальника, призначену Пенсійним фондом. Для цього потрібно звернутися до зазначених територіальних органів із відповідними заявами.

Умови для призначення пенсії у зв’язку із втратою годувальника визначені Законом «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», при цьому визначальним є стаж годувальника, набутий ним до моменту смерті. Незалежно від тривалості страхового стажу пенсія у зв’язку з втратою годувальника призначається у  разі смерті пенсіонера або смерті особи в період проходження строкової військової служби, а також у разі смерті (загибелі) особи внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час участі в Революції Гідності в Україні з 21.11.2013 по 21.02.2014 р.

background Layer 1