Пропустити навігацію

Недоотримана пенсія у зв’язку зі смертю пенсіонера: правова консультація

05 300x169 - Недоотримана пенсія у зв’язку зі смертю пенсіонера: правова консультаціяНалежна пенсіонерові сума пенсії, яка залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю, виплачується органом Пенсійного фонду по місяць смерті включно членам його сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним родичам, які перебували на його утриманні, незалежно від того, проживали вони разом з померлим пенсіонером чи ні.

Членам сім’ї потрібно звернутися за виплатою пенсії померлого пенсіонера до територіального органу Пенсійного фонду протягом шести місяців з дня відкриття спадщини. У разі звернення кількох родичів, які мають право на отримання пенсійних коштів померлого, ця сума розподіляється між ними порівну.

Якщо пенсіонером є неповнолітня або недієздатна особа чи особа, цивільна дієздатність якої обмежена, у випадку її смерті пенсію можуть отримати батьки, опікун  чи представник закладу, який здійснює опіку та піклування.

Для отримання пенсійної виплати померлого до територіального органу Пенсійного фонду потрібно надати такі документи:

  • свій паспорт (або документ, який посвідчує особу, її місце проживання (реєстрації) та вік);
  • свідоцтво про смерть пенсіонера;
  • документ, який підтверджує родинні стосунки (свідоцтво про шлюб, якщо помер хтось із подружжя; свідоцтво про народження, якщо померла дитина, довідка про склад сім’ї або рішення суду).

Подати заяву на отримання недотриманої пенсії у зв’язку зі смертю пенсіонера  заявник може шляхом особистого звернення до установи Фонду або ж через законного представника.

У разі відсутності членів сім’ї або за відсутності звернення за виплатою пенсії померлого пенсіонера належні йому кошти переходять до складу спадщини. Для їх отримання потрібно пред’явити документ, який посвідчує особу заявника; свідоцтво про смерть пенсіонера та свідоцтво про право на спадщину.

Нагадуємо, що з 1 квітня 2021 року виплата недоотриманої пенсії в зв’язку зі смертю одержувача здійснюється органами Пенсійного фонду тільки через установи уповноважених банків.

 

background Layer 1