Пропустити навігацію

У яких випадках здійснюються відрахування з пенсійних виплат

021 300x169 - У яких випадках здійснюються відрахування з пенсійних виплатУтримання частини пенсійних коштів можливе у разі надходження до Пенсійного фонду відповідного рішення від органів виконавчої служби.

Якщо до пенсійної служби надходить декілька таких постанов щодо однієї й тієї ж особи, або ж частина грошей уже утримується за іншими документами, відрахування здійснюються в порядку черги. При цьому законодавством встановлені обмеження щодо можливого розміру утримання. Зокрема, загальна сума відрахувань з пенсійної виплати не може перевищувати 50 відсотків її розміру на:

–    утримання членів сім’ї (аліменти);

–   відшкодування збитків, спричинених розкраданням майна підприємств, установ і організацій;

–   відшкодування пенсіонером завданої шкоди у вигляді каліцтва, іншого ушкодження здоров’я, а також у випадку заподіяння смерті;

–    повернення переплачених сум заробітної плати в передбачених законом випадках.

За іншими видами стягнень може бути відраховано не більше 20% пенсії.

Припинення стягнень за виконавчим документом можливе лише після сплати всіх боргових зобов’язань, які виникли на його підставі, або після надання державним/приватним виконавцем оригіналу постанови на припинення стягнення.

У разі виникнення спірних питань щодо сум, зазначених у виконавчому документі, або з інших питань, які стосуються виконавчого провадження, пенсіонер-боржник має звернутись до відділу примусового стягнення виконавчої служби особисто за місцем відкриття виконавчого  провадження.

background Layer 1