Пропустити навігацію

Звіт про виконання заходів щодо усунення корупційних ризиків в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області за 2021 рік

Одним із важливих напрямків діяльності Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області є виявлення, усунення та мінімізація корупційних ризиків, запобігання корупційним та пов’язаних з корупцією правопорушень, виявлення та врегулювання конфлікту інтересів.

Роз’яснювальна робота із запобігання, виявлення і протидії корупції є одним із пріоритетних напрямків роботи, спрямована на забезпечення належного рівня знань та єдиної практики застосування антикорупційного законодавства. Так, протягом 2021 року сектором з питань запобігання та виявлення корупції проведено 25 семінарів, 37 нарад, 1 лекція. Крім того, надано 464 консультацій з розглядом конкретних ситуацій, які виникали у працівників Головного управління.

З метою формування  негативного ставлення до корупції, сектором з питань запобігання та виявлення корупції, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління оприлюднено 9 публікацій.

Важливим питанням є запобігання виникненню та врегулюванню конфлікту інтересів, в тому числі при прийнятті рішень щодо пенсійного забезпечення працівників Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області та їх близьких осіб. З метою уникнення відповідних корупційних ризиків, в Головному управлінні систематично здійснюється моніторинг  таких рішень.

З метою аналізу повноти вжиття заходів, спрямованих на запобігання та врегулювання конфлікту інтересів працівниками Головного управління, у березні поточного року здійснено перевірку 31 електронну пенсійну справу державних службовців Головного управління та протягом квітня-травня перевірено 1032 пенсійні справи близьких осіб державних службовців Головного управління. Випадків конфлікту інтересів не виявлено. В даному напрямку здійснюється постійна індивідуально-роз’яснювальна робота.

Також на виконання п. 8.5. доручення, даного начальником Головного управління на апаратній нараді 28.12.2020 за № 103-ОД від 29.12.2020 забезпечено складання самостійного тесту на наявність (відсутність) конфлікту інтересів новопризначеними працівниками та державними службовцями, у яких відбулися певні зміни в посадовій інструкції. Державними службовцями Головного управління пройдено самотестування та результати передано Сектору (станом 01.07.2021 передано сектору тестів по 231 державних службовцях).

Робота в даному напрямку продовжується та перебуває на постійному контролі.

У період з 31.05.2021 по 10.06.2021 проведено перевірку (дистанційно) стану дотримання вимог антикорупційного законодавства працівниками управління обслуговування громадян (сервісних центрів) та управління пенсійного забезпечення (відділ призначення пенсій, відділ перерахунків пенсій та сектор з питань призначення та перерахунків пенсій військовослужбовців та деяких інших категорій громадян) Головного управління, чиї робочі місця знаходяться у м. Чернівці, м. Хотин та смт. Кельменці. Порушень антикорупційного законодавства не виявлено.

У період з 30.11.2021 по 15.12.2021 проведено перевірку (дистанційно) стану дотримання вимог антикорупційного законодавства працівниками відділу обслуговування громадян № 4 (сервісний центр) управління обслуговування громадян. Порушень антикорупційного законодавства не виявлено.

Крім того, під час проведення перевірок у вище зазначених структурних підрозділах, з метою запобігання порушень законодавства, проведено навчально-роз’яснювальну роботу щодо дотримання вимог Закону України «Про запобігання корупції».

Також проведено перевірку дотримання державними службовцями Головного управління обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності за допомогою відповідного програмного забезпечення (вибірково перевірено 305 осіб).  Порушень дотримання положень статті 25 Закону державними службовцями Головного управління не виявлено.

Робота в даному напрямку продовжується.

В Головному управлінні діє механізм багатоступеневого внутрішнього контролю за опрацюванням пенсійної документації, зокрема, починаючи з прийому громадян, та закінчуючи контролем щодо нарахування пенсійних виплат. Всі без виключення пенсії, які призначені, перераховані спеціалістами відділу призначення та відділів перерахунків пенсій проходять перевірку у відділі контролю за додержанням законодавства з питань пенсійного забезпечення управління застосування пенсійного законодавства Головного управління.  Таким чином, даний вид контролю мінімізує ризики виникнення конфлікту інтересів.

З метою мінімізації та усунення ризиків недодержання державними службовцями антикорупційного законодавства в частині фінансового контролю, у порядку, визначеному Національним агентством з питань запобігання корупції, здійснено перевірку фактів подання 591 декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування: 518 щорічних електронних декларацій, 25 декларацій перед звільненням, 15 декларацій кандидатів на посади та 33 декларації після звільнення осіб, що припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування у 2020 році. Станом на 01.01.2022 в Головному управлінні відсутні випадки неподання чи несвоєчасного подання електронних декларацій.

З метою запобігання порушень вимог антикорупційного законодавства сектором з питань запобігання та виявлення корупції, протягом звітного періоду, вдосконалено Пам’ятку щодо актуальних питань заповнення електронних декларацій, враховуючи зміни в законодавстві, яка розміщена на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління в рубриці «Запобігання проявам корупції».

Крім того, розроблено та направлено структурним підрозділам Головного управління: Пам’ятку «Види конфлікту інтересів та шляхи їх врегулювання», Пам’ятку про персональну відповідальність членів дисциплінарної комісії за порушення антикорупційного законодавства та обов’язок  запобігати виникненню конфлікту інтересів, Пам’ятку про персональну відповідальність посадових осіб Головного управління, що здійснюють контрольні заходи, за порушення законодавства та обов’язок повідомлення керівника у разі спроб протиправного впливу з  боку третіх осіб.

У відділах обслуговування громадян Головного управління розміщені антикорупційні скриньки, що забезпечують право громадян на інформування щодо можливих корупційних проявів посадових осіб Головного управління Пенсійного фонду України в Чернівецькій області. Крім того, на інформаційній сторінці вебпорталу Головного управління розміщена інформація про законодавство у сфері запобігання та протидії корупції та контактні номери телефонів, на які також можна повідомляти про неправомірні дії державних службовців Пенсійного фонду України. 

З метою недопущення порушення антикорупційного законодавства, підвищення якості обслуговування громадян та посилення контролю за діяльністю спеціалістів Головного управління, службові приміщення, в яких безпосередньо здійснюється прийом громадян облаштовано системами відео спостереження з можливістю віддаленого доступу та контролю з боку посадових осіб (із забезпеченням права осіб, що звертаються на прийом, на таємницю особистого та приватного життя).

З метою перевірки рівня знань антикорупційного законодавства працівниками Головного управління сектором з питань запобігання та виявлення корупції проводяться електронні тестування державних службовців всіх структурних підрозділів. У березні тестування пройшли 355 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному склав – 96,0%. У червні тестування пройшли 323 державних службовців, середній відсоток правильних відповідей в загальному склав – 98,9%.

В загальному, проведення організаційно-управлінських заходів щодо дотримання вимог антикорупційного законодавства в Головному управлінні Пенсійного фонду України в Чернівецькій області дозволило забезпечити дотримання законодавчих вимог державними службовцями Головного управління.

 

 

 

Завідувач сектору з питань запобігання та виявлення корупції                                                  Тетяна САКАЛЮК

background Layer 1